Életmód

Reflux, a rejtõzködõ betegség

Ég, mar és fáj a szegycsont mögött, a szívtájékon. Súlyosabb esetben a mûködészavar éles fájdalommal, köhögéssel és fulladással járhat. A reflux betegség annyiféle eltérõ, olykor ijesztõ tünetet produkál, hogy számos esetben csak hosszas vizsgálódással lehet kimutatni, mi áll a gyötrelmek hátterében.




Mindenki találkozott már a gyomorsav-túltengés összetéveszthetetlen, égető érzésével. A felmérések szerint Európában csaknem minden második ember visszatérően tapasztalja a kellemetlen tüneteket. A betegeskedőket a gyomorégés, puffadás mellett gyakori böfögéskényszer kínozza. Mások még ennél is nehezebb órákat élnek át. Esetükben a reflux a szívinfarktus előjeleire hasonlító vészjósló, markoló jellegű mellkasi fájdalmat okoz. Ez a beteget és hozzátartozókat egyaránt megijesztheti, a kezelőorvost pedig megtévesztheti a betegség eredetét illetően.

A reflux oka, hogy a nyelőcső-gyomor átmenetnél található izomgyűrű nem záródik tökéletesen, a gyomorsav visszaáramlik és felmarja a nyelőcső alsó szakaszán a nyálkahártyát. Károsíthatja a fogakat, mert a szájüregbe feltoluló sav vékonyra marja a fogzománcot, s megnő a szuvasodás veszélye. Éjszaka, alvás közben előfordul, hogy az agresszív folyadék a légcsőbe jut, annak felszínét irritálja. Emiatt a beteg rosszul alszik, erősen köhög, légzési nehézségekkel küzd. Nem is sejti, hogy makacs hörghurutja az „álarcos fojtogatónak” nevezett refluxra vezethető vissza. A rossz helyre került gyomorsav elérheti a tüdőt, és az alapbetegségéről mit sem sejtő páciens tüdőgyulladással kerül kórházba, rövid időn belül akár többször is.






Egészségvédő tanácsok

• Életmódváltással, rendszeres étkezéssel karbantartható a reflux. Ajánlatos a napi táplálékot többszöri alkalommal, kis adagokban elfogyasztani.
• Mindig legyen kéznél egy-két elrágcsálható száraz keksz, amely leköti a gyomorsavat.
• A derékban szűk szoknya, nadrág, szorosra húzott öv hajlamosít a gyomorpanaszokra. Válasszunk kissé bővebb fazonokat.
• Aki refluxra hajlamos, étkezés után ne dőljön le szunyókálni, hanem legalább két óra ülő- vagy állótevékenységet végezzen!
• A refluxos beteg ehet magas rost- és fehérjetartalmú élelmiszereket, sokféle zöldséget, főzeléket, gyümölcsöt. Kerülje a citromot, a narancsot és a paradicsomot.


A hatékony kezelés kulcsa a betegség felismerése. A gasztro-enterológus szakorvos szigorú diétát ír elő. A páciens hamarosan érzi, hogy panaszai csökkennek vagy teljesen el is múlnak, ha lemond a fűszeres ételekről, a citrusfélékről, továbbá az olyan gyomorsav-túltengésre hajlamosító ételekről, mint a csokoládé, kávé. Ezekről az ínyencségekről ugyan le kell mondaniuk, de kárpótolhatják magukat olyan savlekötő hatású ételekkel, mint a keksz, a kenyér, a rizs, a puding vagy a főtt krumpli. A refluxosok jobban teszik, ha mellőzik az alkoholos italokat, a szénsavas ásványvizet és az üdítőket. Tea, kávé is csak piros betűs ünnepnapokon, gyengén elkészítve engedélyezett.
A diétázók még a cigarettájukba sem kapaszkodhatnak vigaszért, hiszen egyéb egészségkárosító hatásain túl a dohányzás a refluxnál is rizikótényező. A kímélő étrendet az orvos által rendelt savlekötő hatású gyógyszerek egészítik ki. Így hamar megszűnhet az égő, maró érzés, és elmúlnak a fulladásos-köhögős éjszakák.

További információ: www.reflux.hu


Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top