Életmód

Egyél a rák ellen!

A daganatos megbetegedésre való örökletes hajlam nem jelenti azt, hogy elkerülhetetlenül a rák áldozatává válunk. A betegség 80-90%-ban megelõzhetõ, ha egy kicsit változtatunk életmódunkon, különösen a táplálkozásunkon.





A legutóbbi statisztikai adatok szerint 2004-ben Magyarországon 33.502 ember halt meg rákbetegségben, ami a szív- és keringési rendszer eredetű halálokok mögött a második helyen áll. Mindez azért szomorú, mert életmódbeli változtatásokkal, és rendszeres szűrővizsgálatokkal a betegség nagyrészt elkerülhető lenne. A modern életvitel vívmányai: a negatív gondolkodás, a stressz okozta görcsös lelkiállapot, a helytelen táplálkozás, a mozgáshiány és a környezeti ártalmak komoly kockázati tényezői a rákos megbetegedéseknek.



Azt, hogy ezek közül milyen jelentős szerepe van az egészséges étkezésnek, az is bizonyítja, hogy a vegetáriánusok körében hatszor ritkább a daganatos betegségek kialakulása. A rákmegelőző táplálkozás alapvető feltétele, hogy az élelmiszerek széles skálálájából megfelelő mennyiségben és arányban állítsuk össze étrendünket. Kerüljük az egyoldalúságot, a mennyiségi túlzásokat, keressük meg a tiszta, természetes, vegyszermentes, tartósítószert, színezékeket és egyéb mesterséges anyagokat nélkülöző élelmiszereket. Mindez persze tudatosságot és odafigyelést igényel.


Daganatgyilkos vitaminok, ásványi anyagok





A rákmegelőzésben nagy szerepet játszik az A-, a C- és az E-vitamin, valamint a szelén, a cink, a vas és a jód.
• Az A-vitamin növényekben előforduló előanyaga, a béta-karotin a szervezet tumorellenes aktivitásának kiváltásában játszik szerepet.
• A C-vitamin megköti az anyagcsere-folyamatok és a baktériumok elleni védekezés során szervezetünkben felhalmozódó rákkeltő szabadgyököket, növeli a fehérvérsejtszámot, és az immunrendszer erősítésével védi a szervezetet a káros anyagokkal szemben.




• Az E-vitamin segít a szelén felszívódásában, és a daganatos sejtek elpusztításában.
Az antioxidáns enzimek működéséhez szükséges a szelén és a cink, hiányuk immungyengeséghez vezet. A rákmegelőzésben fontos a vas és a jód szerepe is, ám túlzott bevitelük veszélyes lehet.


Rákellenes táplálékok

A daganatos megbetegedések száma rendkívül alacsony az olyan népcsoportok körében, akik ritkán esznek húst, állati zsiradékot, fehércukrot, sót, és kevés alkoholt isznak, helyette pedig az alábbi ételeket fogyasztják nagy mennyiségben:





Keresztesvirágúak: A káposztafélék, a kelbimbó, a brokkoli, a kínai kel, a karfiol, a karalábé, a retek és a torma tartozik ide. Rákmegelőző hatásuk magas C- és E-vitamin tartalmuknak, valamint fitovegyületeiknek köszönhető.
Különösen a vastagbél-, az emlő- és a petefészekrák kockázatát csökkentik.

Zöld színű zöldségek: Minél sötétebb zöld egy növény, mint például a spenót vagy a zöldsaláta, annál erőteljesebb antioxidáns, ami magas C-vitamin, béta-karotin, lutein és folát tartalmának köszönhető. A zöld színű zöldségfélék szinte minden daganattípus megelőzésében segítenek.




• Paradicsom: Magas A-, C- és E-vitamin tartalmán kívül bővelkedik P-vitaminban és likopinban, ezért hatékony antioxidáns. Mivel a likopin nem bomlik le hő hatására, így a paradicsomlében és a sűrítményekben is megtalálható. A paradicsom elsősorban a prosztata-, a mell- és a hasnyálmirigyrák kockázatát csökkenti.





Paprika:
A nyers paprika, a csili és az őrölt piros paprika C-vitamin tartalma magasabb a citroménál, ezen kívül tartalmaz A- és E-vitamint, valamint bioflavonoidokat, melyeknek nagy szerepük van a daganatos betegségek megelőzésében. Főleg a gyomorrák kockázatát csökkenti.

Citrusfélék: Magas C-vitamin-, béta-karotin- és folsavtartalmuk miatt érdemes hetente legalább egyszer bőségesen fogyasztanunk citromot, narancsot, grépfrútot és lime-ot. A legkeményebb rákkeltő anyagokat is képesek legyőzni, főleg a hasnyálmirigyrák megelőzésében játszanak szerepet.





Sárga és piros húsú zöldségek, gyümölcsök:
A sárgarépa, a tökfélék, a burgonya, a cékla, a málna, a szeder, az áfonya, a feketeribizli, a szilva, a piros szőlő, a cseresznye és a meggy nagy mennyiségben tartalmaz béta-karotint, C-vitamint és bioflavonoidokat. Immunerősítő, rákellenes antioxidánsok, különösen a tüdő-, a légúti-, a gyomor-, a vastagbél-, a méhnyak- és a prosztatarák kialakulását csökkentik.

Hagymafélék: A vöröshagyma és a fokhagyma vegyületei immunerősítő hatásúak, többek között az emésztőszervi daganatok kialakulását csökkentik. A fokhagyma a gyomorban található, rákkeltő Helicobacter pylori baktérium elpusztításával fejti ki rákellenes tevékenységét.





Tenger gyümölcsei:
A tengeri algák és zöldségek, a halak, a rákok és a kagylók magas ásványi anyag tartalmuk mellett rendkívül sok jódot és szelént tartalmaznak. A heringben, busában, szardíniában és lazacban található omega-3 olajnak szintén rákellenes hatása van. Főleg a mell- és a méhnyakrák kialakulását csökkentik.





Búzacsíra:
Sejtvédő, sejtregeneráló és antioxidáns hatású E-vitamint tartalmaz, így védi a szervezetet a szabadgyököktől.

Zöld tea: Polifenolt tartalmaz, amely vírus- és baktériumölő hatású, így csökkenti a rák kialakulásának esélyét. Gátolja a daganatképződést, és a rákos sejtek osztódását. A gyomor-, máj-, hasnyálmirigy-, végbél-, és tüdőrák megelőzésében segít.

Joghurt: Immunerősítő hatásával járul hozzá a daganatok megelőzéséhez. Elsősorban a gyomorrák kockázatát csökkenti.

Olajos magvak: A cinken és szelénen kívül tumorgátló kamferolt és kvercetint is tartalmaznak.

Hüvelyesek: A bab- és borsóféléknek, a lencsének, a kukoricának és a szójának jelentős a telítetlen zsírsav tartalma, melynek fontos szerepe van a rékmegelőzésben, ezért érdemes őket rendszeresen fogyasztanunk.





Barna rizs, teljesőrlésű gabonafélék: A barnarizs szelént tartalmaz, és magas a rosttartalma, ezért főleg a vastagbélrák megelőzésében segít. A teljesőrlésű gabonák magas E-vitamin tartalmukkal csökkentik a daganatok kockázatát.







 Hasznos tudnivalók
• Fontos, hogy a finomított cukrokat és édesítőszereket helyettesítsük inkább mézzel, juharsziruppal, barnacukorral vagy szőlőcukorral.
• A zöldségeket lehetőleg nyersen vagy párolva fogyasszuk, és ügyeljünk az ételek elkészítésére – ritkán együnk nyílt lángon sütött, grillezett vagy füstölt ételeket, és kerüljük a magas hőmérsékleten, zsírban sütést, mert ilyenkor rákkeltő anyagok szabadulhatnak fel.


Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top