Életmód

Aki modell akar lenni

Szinte minden szép arcú, csinos lány szívesen dolgozna modellként. Közülük csak kevesen tudják, hová forduljanak, hogy valóban kamera elé állhassanak, vagy felléphessenek egyszer a kifutóra. Segítünk, mit tegyél, ha ilyen álmokat dédelgetsz.





Mi kell ahhoz, hogy modell légy?

A külső adottságokon kívül, legfőképpen elszántság, akaraterő, kitartás és szerencse. Emellett nem árt, ha egy kicsit „besegítesz” fortunának, és profik segítségét is igénybe veszed: ha van modelltanfolyami végzettséged, máris több és jobb munkát kaphatsz. Persze semmi sem garancia a sikerre. Egy profi fotós által készített portfóliónak (profi modellképek) kötelezően a zsebedben kell lapulnia, hogy a megrendelő cégek kiválasszanak.
A divat soha nem szűnik meg létezni, így a cégek is folyamatosan készítik az anyagokat újabb és újabb kollekcióikról, termékeikről. De arra ne számíts, hogy a fotósok, megrendelők a te időbeosztásodhoz igazodnak. Türelmesnek kell lenned, hiszen nincs kötött munkaidő, ezért a tanulást valószínűleg magánúton kell folytatnod.








Manapság a modellek 12-13 évesen kezdik a pályát
Évek, centik, kilók

Manapság a modellek 12-13 évesen kezdik a pályát. Ez a korosztály már alkalmas a klasszikus modellmunkákra, fotózásra, hiszen a szépségük kialakult. Persze elkezdheted húszévesen is, de legjobb minél korábban.
Bár bizonyára mindenhol azt hallod, hogy a modellek milyen magasak, nem kell visszakoznod, ha pár centi minuszod van. Igaz, hogy a legkeresettebbek a 174 -180 cm magas lányok, hiszen jól mutatnak a kifutón és a fotókon egyaránt, de az alacsonyabb, 165-172 cm-es lányoknak is van lehetőségük magazinfotózásra, szerepelhetnek reklámfilmekben, sőt, egyes bemutatókon, Ázsiában nagy sikert aratnak a nem túl magas, szép mozgású magyar modellek is.
Az ideális testsúlyod a magasságodtól és az alkatodtól függ leginkább. A modelleknél a 175 cm-es magassághoz 50-55 kg a megfelelő, a 168-170 cm-hez 48-50 kg, a 163-165 cm-hez 46-48 kg. Mégse keseredj el, ha nem állnak ki a bordáid: vannak magazinok, amelyek kifejezetten a nőies formákkal rendelkező lányokat keresik.


Megéri?





Ha szereted a csillogást, ha szereted, amikor megtapsolnak, amint végigsétálsz a kifutón, ha minden egyes alkalommal örülni tudsz annak, hogy megjelennek a képeid a magazinokban, akkor feltétlenül. De nem árt tudnod, hogy a modell szakma rengeteg kiadással jár. Még mielőtt egyetlen forintot is kasszíroznál, tízezreket kell kiadnod kozmetikusra, kozmetikumokra, fodrászra, bérletre a fitness-szalonba. Sokba kerülnek ezen kívül a portfólió fotóalbumok is. És arról se feledkezz meg, hogy az ügynökségek százalékot számítanak fel közvetítési díjként.
Ha már nem szeretnél tovább modellkedni, a későbbiekben használhatod kapcsolataidat, ismeretségeidet, tapasztalataidat a hétköznapi élet szinte minden területén.





Fotómodell: A legtöbb lány arról álmodik, hogy egyszer híres fotómodell lesz. Pedig talán ez a legnehezebb. Nemcsak magasnak, karcsúnak és fotogénnek kell hozzá lenned, jó, ha mozogni is tudsz. Ezzel a munkával sok pénzt lehet keresni.





Reklámmodell:
Általában jól megfizetik őket is. A reklám megrendelője megveszi a jogot, hogy a fotóid bizonyos ideig felhasználhassa. Gyakran kikötik, hogy ebben az időszakban más termékhez nem adhatod el magad.

Fehérneműreklám-modell: Ehhez a munkához tökéletes kisportolt test, viszonylag nagy mell szükséges. Ha arányos az alakod alacsonyabbként is labdába rúghatsz. Az arcod szépsége itt kevésbé fontos. Rengeteg pénzed fog elmenni fitnessklubokra, a honorárium azonban itt is magas.

Részmodell: Csak bizonyos testrészed fényképezik, és gyakran előfordul, hogy meztelenül kell a kamera elé állni. Ilyenkor a gázsi is magasabb.

Tévés reklámmodell: Nem könnyű ilyen megbízást kapni. Előny, ha szép orgánumod van. Viszonylag jól fizetik.

Divatbemutató-modell: Nagyon fontos a megfelelő magasság és a vékony testalkat. A szépség azonban nem elég. Járnod is tudni kell. Mégpedig gyakran 12 centis tűsarkakon. Órabérben fizetnek. A komolyabb, nagyobb cégek próbát is tartanak a bemutatók előtt.

Mindent a szakmáról. Hazai modellek, ügynökségek, tanfolyamok »



 


 


 


 


 


 


 


 


 


 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top