Életmód

Pénzügyi játékot indított a jegybank

„Monetary – közgazdálkodj okosan!” címmel a pénzügyi és a gazdasági ismereteket népszerûsítõ szimulációs játékot indított a jegybank. A vetélkedõre 11.-12. évfolyamos diákok jelentkezését várták.





A jelentkezők 4-5 fős csapatokkal – ahol az egyik csapattag egy tanár is lehet – nevezhettek. Az első forduló vége február 20, amikorra egy tanulmányt kell készíteniük a csapatoknak, és további kritérium a játék honlapján található teszt kitöltése.

A vetélkedő három fordulós, s a selejtezőn túljutott csapatok közül továbbjutó legjobb huszonöt öt helyszínen mérheti össze tudását. A Budapesten, Debrecenben, Győrött, Pécsett és Szegeden megrendezett elődöntőkből MNB Látogatóközpontjában továbbjutó öt csapat részt vesz majd az megrendezésre kerülő döntőn.

A döntőben a csapatok egy időre átélhetik, hogy milyen lehet a Monetáris Tanács tagjának lenni. Egy szimulációs játék résztvevőjeként, a kapott gazdasági adatok alapján döntenek majd a jegybanki alapkamat mértékét illetően, majd döntésüket szakemberekből álló zsűri előtt kell megindokolniuk.

A játék jelentős nyereményekkel kecsegtet. Az első díj egymillió forint, a második helyezett 750 ezer forintot, a harmadik 500 ezer forintot kap, de nyereményekben részesülnek azok a döntős csapatok is, amelyek nem értek el dobogós helyezést. A negyedik csapat 250 ezer forintot, az ötödik helyezett 100 ezer forint pénzjutalmat kap. Az első öt helyezetten kívül további díjakban részesülnek azok a csapatok, akik bár nem jutottak el a döntőig, mégis átlagon felül teljesítettek



(elődöntősök voltak).

A jegybank január elején postázta az iskolai csomagokat. Ez tartalmaz két plakátot, két tanári segédletet és egy DVD-t, melyen az iskolásoknak szóló toborzófilm kapott helyet. A tanári segédlet egy olyan tájékoztató jellegű kiadvány, amely a vetélkedővel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat tartalmazza, illetve szolgáltat némi háttéranyagot a felkészüléshez is. A kisfilm egy pályázati felhívás, melynek segítségével fiatalos, dinamikus módon mondják el a fontos információkat.



A jelentkezések 2006. január 20-án zárultak le. 238 érvényes nevezés érkezett, mely azt jelenti, hogy közel ezer ember vállalta a megmérettetést.



„Monetary – közgazdálkodj okosan!” országos vetélkedősorozat célja, hogy játékos formában ismertesse meg a gazdasági-pénzügyi alapfogalmakat és összefüggéseket a legfogékonyabb korosztállyal. A résztvevők a vetélkedő során vagy annak hatására szerzett ismereteik segítségével megérthetik, miről vitatkoznak politikusaink és vezető gazdasági szakembereink. A makrogazdasági ismeretanyag mellett az általános, mindennapi pénzügyi ismeretek bővítése is cél: a magyar lakosság pénzügyi kultúrája (pénzügyi ismeretei és befektetési szokásai) igen alacsony. A vetélkedővel a jegybank célja, hogy bebizonyítsa a gazdasági és pénzügyi ismeretek elsajátítása- a diákok számára -nem egy unalmas és nehéz erőpróba.


 


 


 



 


 


A vetélkedővel kapcsolatos minden információ megtekinthető a www.monetary.mnb.hu  weboldalon. Ezt a minisite-ot külön a vetélkedő miatt hoztuk létre. Azon kívül, hogy teréül szolgál a vetélkedő első fordulójának, gyors, közvetlen módon juttat információt az érdekelteknek, játékosoknak és érdeklődőknek egyaránt. A SAJTÓSZOBA menüpontban gyűjtjük azokat az írásokat, melyek a sajtóban a vetélkedővel kapcsolatban jelennek meg. 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top