Életmód

“Monetary-közgazdálkodj okosan!”

A „Monetary – közgazdálkodj okosan!” országos vetélkedõsorozat célja, hogy játékos formában ismertesse meg a gazdasági-pénzügyi alapfogalmakat és összefüggéseket a legfogékonyabb korosztállyal.





Szeretnénk, ha a résztvevők a vetélkedő során vagy annak hatására szerzett ismereteik segítségével megértenék, miről vitatkoznak politikusaink és vezető gazdasági szakembereink. A makrogazdasági ismeretanyag mellett általános, mindennapi pénzügyi ismeretek bővítése is cél: a magyar lakosság pénzügyi kultúrája (pénzügyi ismeretei és befektetési szokásai) igen alacsony. A jobb befektetések a későbbiek során magasabb életszínvonal elérését teszik lehetővé, így szükségesnek érezzük, hogy ezek az ismeretek már fiatal korban elsajátíthatók legyenek. Sokan úgy gondolják, hogy a gazdasági és pénzügyi ismeretek elsajátítása unalmas, nehéz erőpróba. Szeretnénk ennek az ellenkezőjét bebizonyítani egy olyan vetélkedővel, melyet a magyar gazdaság meghatározó intézménye, a Magyar Nemzeti Bank szervez.

A vetélkedő a gimnazista és középiskolás 3-4. évfolyamos (11.-12. évfolyamos) diákok számára készült. A jelentkezők 4-5 fős csapatokkal (3-4 diák és egy tanár) nevezhettek. A vetélkedőt három fordulóban bonyolítjuk le, melyek közül az első – a selejtező – a vetélkedő honlapján (www.monetary.mnb.hu ) bonyolódik.
A selejtezők során minden résztvevő csapatnak két feladata van: meg kell válaszolnia a közzétett tesztsorokat, illetve el kell készíteniük egy rövid tanulmányt, melyet 2006. február 20-ig el kell juttatniuk az MNB részére. A legjobb huszonöt csapat jut tovább az elődöntőkbe, melyeket öt helyszínen fogunk lebonyolítani: Budapesten, Debrecenben, Győrött, Pécsett és Szegeden. Az elődöntőkből továbbjutó öt csapat fog részt venni az MNB Látogatóközpontjában megrendezésre kerülő döntőn.





A döntő során a csapatok egy időre átélhetik, hogy milyen lehet a Monetáris Tanács tagjának lenni. Egy szimulációs játék résztvevőjeként, a kapott gazdasági adatok alapján a csapatok döntenek majd a jegybanki alapkamat mértékét illetően, majd döntésüket szakemberekből álló zsűri előtt kell megindokolniuk.

A játék jelentős nyereményekkel kecsegtet. Az első díj 1.000.000 Ft, a második helyezett 750.000 Ft-ot, a harmadik 500.000 Ft-ot kap, de nyereményekben részesülnek azok a döntős csapatok is, amelyek nem értek el helyezést. A negyedik csapat 250 000 Ft, az ötödik helyezett 100 000 Ft pénzjutalmat kap. Az első öt helyezetten kívül további díjakban részesülnek azok a csapatok, akik bár nem jutottak el a döntőig, mégis átlagon felül teljesítettek (elődöntősök voltak).

Január elején kipostázásra kerültek az iskolai csomagok, melyeket eljuttattunk az ország középiskoláihoz. A csomag tartalmaz két plakátot, két tanári segédletet és egy DVD lemezt, melyen az iskolásoknak szóló toborzófilmet kapott helyet. A tanári segédlet egy olyan tájékoztató jellegű kiadvány, amely a vetélkedővel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat tartalmazza, illetve szolgáltat némi háttéranyagot a felkészüléshez is. A kisfilm tulajdonképpen egy pályázati felhívás, melynek segítségével megpróbáltuk fiatalos, dinamikus módon elmondani a fontos információkat.





A jelentkezések 2006. január 20-án zárultak le. 238 érvényes nevezés érkezett, mely azt jelenti, hogy közel 1000 ember, diákok és tanárok együttesen „vették fel a kesztyűt”. Tekintettel arra, hogy a tanév első felében sokan már az érettségire készülnek, a fenti számot nagyon jónak tartjuk. Reményeink szerint a következő vetélkedőn, melyet szeptembertől rendezünk meg, ennél is többen fognak részt venni.



 


 


 


 



A vetélkedővel kapcsolatos minden információ megtekinthető a www.monetary.mnb.hu  weboldalon. Ezt a minisite-ot külön a vetélkedő miatt hoztuk létre. Azon kívül, hogy teréül szolgál a vetélkedő első fordulójának, gyors, közvetlen módon juttat információt az érdekelteknek, játékosoknak és érdeklődőknek egyaránt. A SAJTÓSZOBA menüpontban gyűjtjük azokat az írásokat, melyek a sajtóban a vetélkedővel kapcsolatban jelennek meg.





Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top