Életmód

Egyenes tartással

A gerincesek közül egyedül az ember egyenesedett fel. Ezzel megváltozott a csigolyák helyzete. A négy ponton alátámasztott vízszintes szerkezet oszlopszerûen a magasba emelkedett. A kéz szabaddá vált, de a függõleges testhelyzet rendkívüli terhet ró az ágyéki csigolyákra, a csípõ és a láb ízületeire.




– A civilizáció biológiai létünk ellen munkálkodik – állapítja meg dr. Cseuz Regina reumatológus. – Gerincünk stabilitását a mély hátizmok adják, ezek segítenek ellensúlyozni a gravitációt. Már óvodáskorban gerinctornát kellene végezni, hogy a gyerekek megfelelő izomzatot fejlesszenek. Edzetlen embernél előfordul, hogy a gerinc kisízülete kificamodik. Ha ez deréktájon történik, lumbágó alakul ki, a háti, nyaki szakaszon pedig fájdalmas izomgörcs. Mindezeket a panaszokat megelőzhetjük, illetve ellensúlyozhatjuk az izomzat fejlesztésével. Panasz esetén azonban forduljunk szakorvoshoz. A számítógép elterjedtségével az utóbbi tíz évben kétszázötven százalékkal nőtt a merev, természetellenes testhelyzetből adódó nyaki, vállövi és a csuklót érintő megbetegedések száma. Most dolgozunk egy „monitorna” elnevezésű CD összeállításán. Aki a gépére telepíti, annak a képernyőjén időről időre megjelennek a lazító, relaxáló gyakorlatok. Különösen védtelen a nyaki gerinc, ez a különleges híd a törzs és a fej között. Ha a vérellátás zavart szenved, szédülés, fejfájás, fülzúgás, hányinger jelentkezhet. A sérülés vagy porckorong-elváltozás idegrendszeri tüneteket okozhat: fájdalmat a felső végtagban, zsibbadást, funkciókiesést. A merev nyakra hajlamosaknak azt szoktam ajánlani, hogy frottírtörülközőt mártsanak forró vízbe, és jól kicsavarva tekerjék a nyakukra, mert ellazítja a nyak körüli, stresszfüggő izomzatot, így enyhül a fájdalom.


A hátizmok az ízületeket stabil középhelyzetben tartják. Ha az izomegyensúly megbomlik, az ízület terhelése egyenetlenné válik, idővel porckopások, meszes felrakódások alakulnak ki. Tartási rendellenesség a gerincferdülés, a Schauermann-betegség, más néven a serdülőkori görbe hát, valamint a csontritkulás, erre utal az időskorban kialakuló hajlott hát.


– A gyerekek ötven-hatvan százalékánál mérsékelt vagy enyhe tartáshiba fedezhető fel. Ezért hoztuk létre a gerinciskolát – számol be megelőző tevékenységükről a doktornő. Nem idomításszerű torna, hanem építkező tematika alapján tanulja meg a gyerek a különféle mozgásokat. Az ágyéki (lumbális) gerinc a leginkább sújtott: viseli a gravitáció és a test terhét. Nem ritka betegség az ízületi gyulladás, a Bechterew-kór (SPA). Fiatal felnőttek gerincproblémáit gyakran ez okozza. Jellegzetes tünete, hogy a beteg hajnalban kínzó fájdalomra ébred, mert az ágy melege fokozza a panaszokat. Ilyenkor azonnal reumatológushoz kell fordulni, mert kezelés nélkül a beteg eljuthat abba a stádiumba, amikor már csak a szeme mozog.


A homo sapiens futott, gyalogolt, mászott, csimpaszkodott, nyújtózott. Ezeket a helyzeteket ma mesterségesen kell megteremtenünk. Ahhoz, hogy a mozgás életünk része legyen, nem kell edzőterembe menni. Erőgépek helyett inkább a mély hátizmok fejlesztésére figyeljünk, hasznos a túra, az úszás, a csoportos vagy a személyre szabott gerinctorna.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top