Életmód

A természet kincsestára

A régmúltban, a népi gyógyászatban használt növényeket nagy becsben tartották. Olyannyira, hogy áruk az aranyéval vetekedett. Manapság már nem szükséges ekkora anyagi áldozatokat hozni a megszerzésükért





Ám gyógyerejük a régi, a fokhagyma, a gyömbér és a ginszeng is ebbe a kategóriába tartozik.


A ránk maradt papiruszok szerint időszámításunk előtt négyezer évvel az egyiptomi piramisok építői azért kezdtek sztrájkba, mert munkáltatóik csökkentették a fokhagyma-fejadagjukat. Nyilván tudták, hogy a jellegzetes illatú fűszer kiváló orvosság meghűlés, rosszullét, hasmenés, ízületi fájdalmak, rovarcsípés esetén. Képes szabályozni a koleszterinszintet, a vérnyomást. Véd a szívbetegségek ellen, fokozza a vírusfertőzésekkel szembeni ellenálló képességet, valamint segít megelőzni az influenzát. A népi gyógyászatban használták emésztési zavarok, asztma, vesebetegségek, gümőkór, sőt szemölcsök ellen is. Az átható illat sem tartotta vissza azokat, akik szerelmi vágyaik és teljesítőképességük növelése végett fogyasztották.


A gyömbért már az i.e. 3000 körül keletkezett első kínai füvészkönyv fontos gyógyszerként említi. A hagyományos ájurvédikus orvoslás szerint a növény nemcsak a testet, hanem a lelket is erősíti. Ezekre a hagyományokra alapozva a gyomorpanaszok vagy a megfázás tüneteinek enyhítése mellett a pszichés gyengeségek gyógyítására ajánlják. A Dél-Kínában és Indiában ősidők óta ismert gyömbér időszámításunk kezdetén jelent meg Európában. Angliában gyomorerősítő italokat és sört készítettek belőle. A magyar konyhának szintén fontos kelléke. Serkenti a vágyat, növeli a szexuális erőt, bár a szakemberek nem ezt a tulajdonságát értékelik a legtöbbre. A legújabb kutatások azt igazolták, hogy gyulladáscsökkentő hatásán túl segít kiküszöbölni a gyógyszerek, illetve a kemoterápia káros mellékhatásait, valamint hatékony a szívinfarktus kialakulásának megelőzésében.









 Köhögés és hörghurut ellen

 
Öntsünk fél liter forrásban lévő vizet öt dkg finomra vágott fokhagymára. Lezárt edényben hagyjuk állni tíz órán át, majd adjunk hozzá annyi mézet, hogy az elegy szirupsűrűségűvé váljon. Naponta háromszor egy-egy teáskanálnyit igyunk belőle.
A kínaiak által embergyökérnek nevezett ginszeng számos tulajdonsága miatt rokonítható az előbbi két gyógynövénnyel. Híres, ha nem a leghíresebb afrodiziákum (nemi ingert fokozó szer). Létezik kínai, koreai, amerikai és szibériai típusa, melyek más és más hatásfokúak. Kontinensünkön a XIX. században jelent meg, francia jezsuiták közvetítésével. Mindmáig gyakran hamisítják. Igazi hatékonyságot a hatévesnél idősebb növény gyökerétől várhatunk, szemben azokkal a készítményekkel, melyekbe fiatalabb egyedektől származó, vagy nem megfelelő mennyiségű kivonatot kevertek. Jótékonyan hat a mellékvesére, ezáltal segíti a szervezet ellenállását a stresszel szemben. Kiválóan alkalmazható a legyengült, lábadozó szervezet felerősítésére, a testi-szellemi teljesítmények fokozására. Erősíti az immunrendszert, csökkenti a vér koleszterinszintjét, véd a szervezetbe jutó vírusok és baktériumok ártalmai ellen. Intelligens gyógyerőként is emlegetik, hiszen ha kell, stimulál, ha kell, nyugtat. Alkalmazásánál azonban körültekintőnek kell lennünk, mindenképp ajánlatos szakember segítségét kérni. Fontos tudni, hogy koffeintartalmú élelmiszerrel együtt fogyasztva hatása csökkenhet, illetve módosulhat.



Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top