Életmód

Koleszterincsökkentõ táplálkozás?

A magas koleszterinszint, bár nem okoz panaszokat, súlyos és végzetes betegségek eredõje lehet. Ma már nem csak gyógyszerrel, de mindennapi étkezéseink során is csökkenthetjük koleszterinszintünket.





A magas koleszterinszint Magyarország felnőtt lakosságának hatvan százalékát sújtja. A koleszterinszint megnövekedésével emelkedik a szív- és érrendszeri betegségek kockázata, a felesleges koleszterin ugyanis kiválik a vérből és lerakódik az érfalakon, megvastagítva, rugalmatlanná téve azokat, és idővel érelmeszesedéshez és érszűkülethez vezet.

Aki azonban nem szeretne idő előtt gyógyszerek rabjává válni (feltéve, hogy ez orvosilag nem kimondottan javallt számára), az táplálkozása révén is eredményesen csökkenthei megemelkedett koleszterinszintjét. A koleszterincsökkentő táplálkozásnak alapeleme egyrészt a koleszterinben dús ételek (állati zsírok, zsíros húsok) fogyasztásának radikális csökkentése, másrészt a „szívbarát” ételek – halak, telítetlen és többszörösen telítetlen zsírok, olajok, és főleg sok-sok zöldség és gyümölcs – étrendbe illesztése, amilyen gyakran csak lehet.

A táplálkozás útján történő koleszterincsökkentésben aktívan részt vehet a Flora pro.activ koleszterincsökkentő margarin is, amit most pénzvisszafizetési garanciával lehet megvásárolni.

Ha rendszeresen fogyasztod a koleszterincsökkentő margarint, koleszterinszinted már három hét alatt csökkeni fog– ellenkező esetben visszakapod a margarin árát.

A koleszterincsökkentő margarin titka, hogy nagy mennyiségben tartalmaz növényi szterineket. A növényi szterin a növények szerves alkotóeleme, szerkezetében nagyon hasonlít a koleszterinhez – olyannyira, hogy a testünket megtévesztve a bélrendszerből felszívódik a koleszterin egy része helyett. A bélrendszerben maradó koleszterin ezután – miként a hasznos tápanyagot nem jelentő növényi szterinek is – egyszerűen távoznak szervezetünkből. Ennek következtében csökken vérünk rossz-koleszterin és összkoleszterin-szintje.










 Tudtad-e?

•  Magyarországon a vezető halálokot a szív- és érrendszeri betegségek jelentik; évente 68 000 haláleset vezethető vissza rájuk

•  A korai halálozás okai is a szív- és érrendszeri betegségek: a férfiaknál 45, a nőknél 57 százalékban tehetők felelőssé

• Magyarország a világon a második a férfiak, harmadik a nők szív- és érrendszeri halálozási rátáját tekintve

•  Magyarországon tízből hat embernek magas a koleszterinszintje

•  Magyarországon a felnőttek 15-20 százalékának, a háziorvosi rendelőket felkeresők közel 50 százalékának , a 60 év felettiek több, mint felének magas a vérnyomása

•  A magyarországi felnőttek közel 65 százaléka túlsúlyos, ebből majdnem 20 százalék súlyosan elhízott; a férfiak 36, a nők 58 százalékánál fordul elő a veszélyesebb, hastájéki elhízás


 


 


 


 


 


 


 




 


 


Tájékozódj bővebben a weboldalunkon, ahol reményeink szerint minden kérdésedre választ találsz!






Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top