Életmód

Észrevétlen fenyegetés

Magyarország felnõtt lakosságának hatvan százaléka magas koleszterinszinttel küzd – és a legtöbben még csak nem is tudnak róla. A szív- és érrendszeri halálozás egyik kiváltó oka titokban pusztít. Pedig van megoldás!




A magyarok szinte minden, a szív- és érrendszeri megbetegedéseket befolyásoló rizikófaktor terén „jól” állnak: sokat és egészségtelenül eszünk, keveset mozgunk, ellenben sokat dohányzunk, kávézunk és iszunk, túlsúlyosak vagyunk, magas a vérnyomásunk és a koleszterinszintünk.

Ennek fényében nem meglepő – bármilyen tragikus hirtelenséggel éri is az áldozatokat – a szív- és érrendszeri betegségek pusztítása. Pedig a legtöbb rizikófaktor elkerülhető, igaz, ehhez némi elhatározás és kitartás szükségeltetik, és nem egyszer lemondás az ára. De ha cserébe hosszú és egészséges élet lehet a jutalmunk, biztosan egyikünk sem mondaná, hogy „nekem nem éri meg”.

Vannak persze kevésbé szembeötlő, de ugyanolyan fenyegető és tömegesen jelen levő rizikófaktorok is. A koleszterinszinttel kapcsolatban különösen elkeserítő adat, hogy tízből hat, azaz több, mint minden második ember vérében meghaladja a koleszterin mennyisége az ideális tartomány felső határát, az 5 mmol/liter értéket. Ráadásul legtöbbjüknek valószínűleg fogalma sincs erről: mert amilyen veszélyes a túl sok koleszterin, olyan alattomos is. Nem fáj, nincs jelzés, amiből észrevehetnénk, fiatalabb korban még megméretni sem jut eszünkbe. Pedig senki sincs védve, bármelyikünkről, még akár az aktív fiatalokról is kiderülhet, hogy magas a koleszterinszintje.

Érdemes tehát résen lenni, és rendszeresen ellenőrizni, minden rendben van-e?Így talán időben tudunk változtatni, és megakadályozni a nagyobb bajt. Mert ma már nem csak gyógyszeres terápiával, hanem táplálkozásunk megfelelő alakításával is küzdhetünk a koleszterinszint égbe szökése ellen. A sok zöldség és gyümölcs mellett a magas koleszterinszinttel bajlódók étkezésének pótolhatatlan eleme lehet a növényi szterinekkel dúsított Flora pro.activ koleszterincsökkentő margarin is.

Az akcióról, a margarinról és úgy általában a koleszterinről – a veszélyeiről és a lehetséges megoldásokról is – mindent megtudhatsz a www.flora.hu  weboldalon, ahol szakértőink várják a felmerülő kérdéseidet.





 Tudtad-e?

– Magyarországon a vezető halálokot a szív- és érrendszeri betegségek jelentik; évente 68 000 haláleset vezethető vissza rájuk.

– A korai halálozás okai is a szív- és érrendszeri betegségek: a férfiaknál 45, a nőknél 57 százalékban tehetők felelőssé.

– Magyarország a világon a második a férfiak, harmadik a nők szív- és érrendszeri halálozási rátáját tekintve.

– Magyarországon tízből hat embernek magas a koleszterinszintje.

– Magyarországon a felnőttek 15-20 százalékának, a háziorvosi rendelőket felkeresők közel 50 százalékának , a 60 év felettiek több, mint felének magas a vérnyomása.

– A magyarországi felnőttek közel 65 százaléka túlsúlyos, ebből majdnem 20 százalék súlyosan elhízott; a férfiak 36, a nők 58 százalékánál fordul elő a veszélyesebb, hastájéki elhízás.



 


 


 


 


 


 


 


 


 


 








 Látogass el honlapunkra! »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top