Életmód

Köpölyözés

Ma már se szeri, se száma a méregtelenítõ és fogyasztó kezeléseknek. Ezek közül az egyik legõsibb módszer a köpölyözés, ami máig nem ment ki a divatból. Most eláruljuk, mi mindenre jó ez a gyógymód, amelynek hatásosságát több ezer évnyi tapasztalat igazolja.

A hagyományos orvoslás mellett mindig jelen voltak azok gyógyító tevékenységek, amelyek a természet adta lehetőségek felhasználásával fejtették ki áldásos tevékenységüket. Ezekkel az eljárásokkal ma már számos kozmetikai és wellness-szalonban találkozhatunk, ahol a kikapcsolódás mellett a testi-lelki feltöltődés és az egészség megőrzése is fontos szerepet kap. Ilyen gyógymód a köpölyözés is, amelynek során vákuummal méregtelenítik a szervezetet.

Miből áll a kezelés?

A köpölyt harang alakú búraként vagy üvegcsészeként kell elképzelnünk. Erre régen az állatok felmelegített szarvát vagy bambusznádat használtak. Az eszközöket a testünket behálózó meridiánok különböző pontjain helyezik el. A hagyományos bambusz-, kerámia- vagy üvegköpöly belsejét alkoholos kendővel törlik át, majd láng felett elhúzva, hirtelen mozdulattal a bőrre helyezik. A fellobbanó tűz azonnal elalszik, és vákuumos szívó hatás keletkezik. A köpöly 10-15 percig marad a bőrön. Hatására a test távolabbi pontjaiból a kezelés területére áramlik a vér, a köpöly alatt a bőr kimagaslik és a vérbőség hatására élénkpiros lesz. Az erős szívó hatás miatt felgyorsulnak a keringési folyamatok, az erekbe friss vér és több oxigén áramlik, beindul a méregtelenítés. A kötőszövetek megtisztulnak a felhalmozódott salakanyagoktól, majd a vese irányába távoznak.

Ma már a szalonok nagy részében elektromos vákuumszívó berendezéseket használnak. Ezek előnye, hogy jól tapadnak a bőrfelszínre és pontosan szabályozható a szívóhatásuk.

Sokoldalú és hatékony

– Mikor alkalmazható? Leggyakrabban a narancsbőr eltüntetésére és helyi fogyasztásra használják. De hatásos izomfájdalmakra, az izomláz, a megfázás, az allergia, az asztma, a tüdőgyulladás tüneteinek enyhítésére, valamint különböző anyagcsere-rendellenességek és menstruációs görcsök oldására is. Alkalmazható a kullancs- vagy méhcsípésekből visszamaradt mérgek eltávolítására is.
– Mikor nem javasolt? Szívbetegség, bőrallergia, magas láz, bőr alatti bevérzés, zúzódás vagy más sérülés, cukorbetegség esetén, illetve a terhesség ideje alatt a hason.
– Mennyi ideig tart egy kúra? Évente vagy félévente 8-10 alkalomból álló kúra csodásan felfrissíti a testet és a lelket.

Egy módszer, több változat

A köpölyözésnek több változata létezik, nézzük, melyik mire való!

– Általános száraz köpöly: Kínában betegségek megelőzésére alkalmazzák. Az alkohollal megtisztított bőrfelületre helyezik az üvegbúrákat, és maximum 15 percig hagyják rajta, hogy ne maradjanak foltok a kezelés után.
– Villám köpöly: Cuppogó köpölyözésként is ismerik, a lényege ugyanis az, hogy a száraz bőr ugyanazon pontján gyors egymásutánban felemelik, majd újra visszahelyezik a köpölyt, és a mozdulatsor a vákuum hatására cuppogó hangot ad ki. Ez a kíméletes módszer a legyengült szervezet megerősítésére, valamint izomlázra is hatásos lehet.
– Csúsztatós köpöly: Ezzel a változattal a nagyobb bőrfelületeket lehet kezelni. A bekrémezett bőrre nagyobb méretű köpölycsészét helyeznek, majd azt a meridián irányával megegyezően húzogatják. A szívó hatás miatt a bőr kipirosodik, a kötőszövet érzékenysége miatt kicsit fájhat is a kezelés. Izomfájdalmak, reumatikus betegségek enyhítésére alkalmazzák.
– Köpöly masszázs: A csúsztatós köpölyözéshez hasonlít, ebben az esetben azonban kozmetikai elektromos vákuumgéppel végzik a kezelést. A váltakozó erősségű szívó hatás feszessé teszi a kötőszöveteket, széttöri a zsírsejteket, melyek a méreganyagokkal együtt távoznak a szervezetből, így a fogyás nem kilókban, hanem centiméterekben mérhető. A narancsbőr ellen is hatékony, ám korántsem fájdalommentes módszer, és előfordulhat, hogy kisebb véraláfutások is keletkeznek a bőrön, ezek szerencsére néhány napon belül felszívódnak.

A folytatásért kattints ide »


Keresd a megújult Wellnesst ajándék sportzoknival az újságárusoknál!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top