Életmód

Aloe – a csendes gyógyító

Manapság sokkal hatékonyabbnak tartunk egy-egy készítményt, ha a címkéjén az a szó szerepel: aloe. Hallottunk róla már sokat, de eleget nem, hiszen azon kívül, hogy úgy általában jótékony hatása van, nem ismerjük.





Az aloe, bár erősen hasonlít a kaktuszokra, a liliomok családjába tartozik. Az aloe csőszerű, sárga virágait, amelyek nagyon emlékeztetnek a húsvéti liliomra, minden évben tavasszal nyitja ki. Világszerte több mint 250 aloe faj nő. A kereskedelemben azonban csupán két fajta, az Aloe Barbadensis Miller és az Aloe Aborescens található meg, mert gyógyászati és kozmetikai célokra ezek alkalmasak. A növény gyulladáscsökkentő, gombaölő, antibiotikus és regeneráló hatása vitathatatlanul bizonyított.


Az ókori szépségek titka?

Az aloét már az ókorban is használták, gyógyászatra és szépségápolásra egyaránt. Állítólag Kleopátra és Nofertiti is ennek a növénynek köszönhette legendás szépségét. Később még Hippokratész is használta hasi fájdalmak, vérhas és rák ellen. A 2000 évvel ezelőtt született Gyógyító növények című könyvben pedig az aloét hegesedére, szemfertőzésre és kelések gyógyítására ajánlották. Az arabok a sivatag liliomaként emlegetik, az indiánok szent növénynek tartják, és a kínaiak, japánok is előszeretettel használták, használják. Tüskéit ráadásul a kínai vándorló doktorok akupunktúrás tűként is alkalmazták.

Nagy Sándor a harcosok – legenda szerinti – sérthetetlenségének biztosítása miatt harcolt az aloe megszerzéséért Socotra szigetén. Napóleon serege is élvezte az aloe növény adta gyógyító hatásokat. Mahatma Gandhi, mivel hosszú böjtöket tartott, csak az aloe segítségével tudta megőrizni energiáját és munkabírását. Az aloét valószínűleg nem véletlenül nevezték „élet gyümölcsének” és „csodanövénynek” sem.




Ahol még többet megtudhatsz az aloéról »


Hatása

Az aloe különbözik a többi természetes alapú készítménytől, mert hatóanyagai a szervezetben külön-külön is kifejtik hatásukat, ugyanakkor, ha kell, kölcsönhatásba is lépnek egymással.





Ez a hatás pedig nem is meglepő, hiszen a növény 92-féle enzimet tartalmaz, ezen kívül 70 összetett, aktív vegyület található benne – kálcium, foszfor, vas, kálium, magnézium, réz, mangán, cink, nátrium -, s mindemellett még aminosavakat és rengeteg vitamint is raktároz. Ez a sok-sok enzim mind abban segít, hogy szervezetben felszívódjanak a tápanyagok, ugyanakkor a tisztulás is megfelelően működjön. Ráadásul az aloe vera az immunrendszert is erősíti, és csökkenti a gyógyszerek mellékhatásait.

Az aloe vera négyszer gyorsabban hatol be a bőrbe, mint a víz. Nincs még egy olyan növény, amelynek olyan magas lenne a víztároló képessége, mint az aloénak, ezért – nem véletlenül – ez a leghatékonyabb alapanyag a bőröregedés elleni küzdelemben.


Hogyan használjuk?

Az aloe vera felhasználói abban mind egyetértenek, hogy a leghatékonyabb a frissen préselt aloe lé, vagyis a juice. A kifacsart lé stabilizálását néhány évtizede Amerikában sikerült megvalósítani, ezután vált világszerte ismertté. Házi termesztése is javallott, ám azt figyelembe kell, venni, hogy csak a 3 évnél idősebb, kifejlett növény levelei tartalmazzák a megfelelő összetételű hatóanyagokat.





Az aloe vera hasonlít a ginzenghez abban, hogy szabályozó hatása van a szervezetre, segíti azt a stresszhez vagy bármilyen más nehéz helyzethez alkalmazkodni, mégpedig úgy, hogy szabályozza az immunrendszert, és kezeli a szervezet beteg részeit.

Ezek a növények csak akkor hatnak, amikor kell, és csak ott, ahol szükség van rájuk. Ha nincs, akkor inaktívak maradnak, ám az immunrendszert így is erősítik. Az aloe verának mindenre kiterjedő, bonyolult, lassú és néha szinte észrevehetetlen hatása van (éppen ezért hívják “csendes gyógyítónak”). A jelentkező rendellenességgel nem agresszívan száll szembe, inkább gyengéden javítja, és egyensúlyba hozza a szervezetet.

Manapság már rengeteg aloe-termék kapható, többek között az ú.n. desszert is, amely valódi aloe vera darabokat tartalmaz. Emellett igen hatásos a gél, akár arcra, akár belsőleg fogyasztva. Persze kaphatók különféle magas aloe-tartalmú ampullák, amelyeket akár kúraszerűen, akár pedig alkalmanként lehet fogyasztani, de megtalálhatjuk a különféle samponokat, testápolókat is. Biztosan megéri használni őket.






Mi ezeket szeretjük:

Fa joghurtos tusfürdő aloéval
Avon Naturals aloe vera és avokádó arckrém
Aloe First Spray gyulladáscsökkentő, fertőtlenítő, fájdalomcsillapító “csodaszer” – égésisérülések, csípések, allergia,  torokfájás, szépségápolás
Aloe lip balm – gazdag, regeneráló ajakápoló
Aloe kapszula – hajhullásra
Aloe gél – gyomorpanaszokra – emésztésre, tisztítókúrákhoz (gombaölő)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top