Életmód

Centiméteres változás

Kevés ember elégedett a fizikai adottságaival. Testünk átalakításában a plasztikai sebészet lehet segítségünkre. Arra is van megoldás, ha egy-egy makacs zsírpárnától szeretnénk megszabadulni. A zsírleszívás ma már rutin-beavatkozásnak számít.




– A zsír kötőszövet, amely tápanyagraktárként szolgál. Párnáz, tehát védőfunkciót lát el és szigetel, így csökkenti a test hővesztését – sorolja dr. Pap Péter plasztikai sebész. – Emellett hormonokat, ösztrogénszerű anyagokat termel. Vastagsága testtájanként változik. A szemhéjon alig milliméternyi, míg a combon, csípőn, tomporon, hason több centiméteres lehet. Nemenként jellemző, hogy hova rakódik le. Szerepet játszik a nemi jelleg kialakulásában.
Vannak olyan testtájak, amelyek ellenállnak a diéta és a célirányos torna minden formájának. Ezekben az esetekben segíthet az alakformáló zsírleszívás. Bár az eljárás ma már a plasztikai sebészet mindennapos beavatkozásai közé tartozik, mégis számos téveszme él vele kapcsolatban.


– Zsírleszívásra nem mindenki alkalmas – figyelmeztet dr. Pap Péter. – Mivel a bőr és az izom közötti zsírréteget távolítjuk el, fontos, hogy az adott terület fölötti bőr megfelelően rugalmas legyen. Van, akinek már negyvenévesen sem tanácsoljuk a műtétet, másnál akár hatvanévesen is szép eredményt lehet elérni. Az adottságok testtájanként különbözhetnek. Míg a has, a tompor fölött többnyire feszes a bőr, a belső combon gyakran laza szövetet találunk. Fontos megjegyezni, hogy a zsírleszívás nem helyettesítheti a fogyókúrát. A beavatkozás után a változás nem kilogrammokban, hanem centiméterekben mérhető.


Testtájak szerint a has köldök alatti és feletti része, a tompor, a derék, a csípő, a belső comb, a térd, a boka tehető formásabbá ezzel a módszerrel. Alkalmazzuk még az emlőkisebbítés kiegészítéseként, férfiaknál pedig az úgynevezett nőies mell átformálásánál, ha zsír felhalmozódása miatt alakult ki. Végezhetjük önálló műtétként, de kombinálhatjuk arcplasztikával. A kívánt területről leszívott zsír alkalmas az arc mélyebb ráncainak feltöltésére.

















 Lehetséges utóhatások

 Fájdalom: néhány napig tartó, izomlázra emlékeztető, illetve égető érzés.
 Véraláfutás, bőrelszíneződés: általában két-három hét alatt felszívódik
 Duzzanat: közvetlenül a zsírleszívás után a bőr meglazulhat, alatta szövetnedv gyűlhet össze. Megelőzésében segít a kompressziós ruha viselése. A duzzanat két-három hét alatt elmúlik.
 Műtéti heg: a kanül behatolásához szükséges pici metszést a sebész igyekszik úgy elhelyezni, hogy ne legyen szembeötlő.
 • További információ: Zsírszívás »
A zsírszövet redukciós eljárást az 1970-es évek közepén a magyar származású Fischer Árpád és fia írták le először. Európában tompa végű, az Egyesült Államokban éles kanüllel folytak a kísérletek. A zsírleszívás biztonságos, „nagyüzemi” módszerét az 1980-as években dolgozta ki Yves Gerard Illouz. A vákuum segítségével végzett zsírszövet-redukció (liposzukció) robbanásszerűen terjedt el a jóléti társadalmakban.


Bármelyik eljárással szívják le a zsírt, az utókezelés nagy önfegyelmet kíván a pácienstől. Hat hétig kompressziós ruhát kell viselnie éjjel, nappal. Ez elősegíti a bőr visszazsugorodását és visszatapadását, továbbá csökkenti az ödémát. Azt a pici metszést, ahol a kanül behatolt, egy-két öltéssel zárják. A varrat egy hét múlva eltávolítható.


Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top