Életmód

Vigyázat: hõségriadó!

A klímaváltozás következtében Európa-szerte szélsõségesebbé vált az idõjárás. 2003 forró nyara csaknem tizenötezer ember halálát okozta Franciaországban. Egyre többen kutatják az idõjárás hatását az emberi szervezetre. Ha az elõrejelzés alapján tartósan magas hõmérséklet várható, hõségriadót rendelnek el.









Magyarország 2000-ben kapcsolódott be a kutatásokba. Az Országos Meteorológiai Szolgálat, az Országos Környezet-egészségügyi Intézet és a Nemzeti Környezetvédelmi Program a Birminghami Egyetem Klimatológiai Tanszékével együttműködve elkészítette azt az időjárás-egészségügyi előrejelző rendszert, amely huszonnégy, illetve negyvennyolc órával korábban figyelmeztet a jelentős változásokra.

– Nemcsak a magas hőmérséklet jelenthet rizikót, hanem az ehhez társuló páratartalom is – mondja dr. Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat kommunikációs és PR-vezetője. Ezért a hőségriadó elrendelésekor az időjárás valamennyi lényeges tényezőjét figyelembe veszik.

– A hőségriadó első szintje akkor indokolt, amikor a napi átlaghőmérséklet 26,6 °C fölé emelkedik – sorolja dr. Páldy Anna, a Fodor József Országos Közegészségügyi Központ Országos Környezet-egészségügyi Intézetének igazgatóhelyettes főorvosa. – Ilyenkor megszaporodnak a rosszullétek, ezért értesítjük az Országos Mentőszolgálatot. Ha minimum három napig fennálló magas átlaghőmérsékletről szól az előrejelzés, indokolttá válik a hőségriadó második szintje. Ez esetben az ÁNTSZ tájékoztatja a betegellátásban érintett intézményeket és szociális intézeteket, hogy fokozott figyelmet fordítsanak a folyadékpótlásra. A hőségriadó harmadik szintje az, amikor az átlaghőmérséklet három egymást követő napon meghaladja a 27 °C-ot.

Melegben az erek kitágulnak, csökken a vérnyomás, a szervezet fokozott izzadással próbálja hűteni magát. A napi másfél-két liter folyadékmennyiség helyett hőségben ajánlott ennek akár kétszeresét is elfogyasztani. Legjobb ital a tiszta csapvíz, az ásványvíz, a természetes gyümölcslé, a tea, a kefir, a joghurt. Kitűnő folyadékforrás a leves, amely az elveszített ásványi sókat is pótolja. Nem tanácsos kávét és más koffeintartalmú italt, cukrozott üdítőt vagy alkoholt kortyolgatni.

A kánikula okozta rosszullétek közé tartozik a fáradtság, az izomgörcs, a fejfájás, a szédülés, az ájulás, a légszomj, a hőguta. Amíg az orvos megérkezik, azzal segíthetünk, ha a beteget szellős, hűvös helyre visszük, lefektetjük, és enyhén sós vizet adunk neki inni. A megfelelő arány egy teáskanál só egy liter vízben feloldva.






















 Hasznos tanácsok

 * A hőséget nehezebben viselik el a csecsemők, a kisgyermekek, az idősek, a fogyatékosok, a szívbetegek, a magas vérnyomásban szenvedők. Rosszullét esetén azonnal forduljanak orvoshoz!
 * Kánikulában hasznos a különösen meleg, dél körüli órákat otthon, besötétített, hűvös szobában tölteni.
 * A bevásárlást a kora reggelre vagy a késő délutánra időzítsük. Halasszuk el a nehéz fizikai munkát.
 * Felfrissít, ha langyos vagy hideg vízzel lezuhanyozunk, akár naponta többször is.
 * Széles karimájú nyári kalappal, napszemüveggel és fényvédő krémmel védekezhetünk a nap égető sugarai ellen.
 * Tanácsos éjszaka alaposan átszellőztetni a lakást; jó szolgálatot tesz a ventilátor, a légkondicionáló.
 * Csecsemőt, kisgyermeket nem szabad hőségben sétáltatni, árnyékban levegőztessük.
* Ne hagyjunk sem gyermeket, sem állatot szellőzés nélküli, lezárt parkoló autóban!


Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top