Életmód

A szív ritmuszavarai

Már a háromhetes magzat szíve is folyadékot pumpál a parányi erekbe, és fáradhatatlan dobogásával életjelet ad magáról. Ez a lüktetés életünk alapélménye, amely egészségünkrõl, lelkiállapotunkról egyaránt árulkodik.





A szív négy üregre osztott izmos szerv, amely hatékony, megbízható, kitartó munkára rendeltetett. A szívizom különleges szövet. Minden egyes üreg falának izomrostjai meghatározott sorrendben húzódnak össze, a szervezet igényeinek megfelelő irányban pumpálva a vért. Az összehúzódások ritmusát a szíven különböző útvonalakon szabályosan áramló elektromosság irányítja. Vészhelyzetben, izgalmi állapotban, fizikai terhelésre, stressz hatására gyorsabban ver a szívünk, nyugalomban lassabban. Egy felnőtt normális pulzusszáma hatvan és száz között mozog.

– Amikor a méhen belül a magzat szíve dobogni kezd, jóval nagyobb a pulzusszám, más szóval a szívfrekvencia. Pár év múlva éri el a normális szívritmust – mondja dr. Szili-Török Tamás, a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet Gyermekszív Központjának részlegvezető főorvosa. – A szívritmus akkor kóros, ha a frekvencia szabálytalan, indokolatlanul gyors (tahikardia), nagyon lassú (bradikardia).

A legtöbb ember meg sem érzi, ha időnként „félrever” a szíve, mások aggodalmasan tapogatják a pulzusukat.

– Az okok sokfélék lehetnek – mondja a főorvos. – Lehet életkori sajátosság, illetve szívbetegséghez köthető, például szívizom- (miokardiális) infarktus, billentyűbetegség, a szívizom elgyengülésével (szívelégtelenség) járó állapot, gyulladások következménye. Kiválthatja a pajzsmirigy-hormonszint zavara, jelentkezhet bizonyos gyógyszerek mellékhatásaként.
A szívritmuszavar katéterezéssel is igazolható, mert ez a sebészi eszköz elektrofiziológiai vizsgálatra is alkalmas. A szívet katéterezés közben ingerelhetik, és onnan ingerületet vezethetnek el. Az ellenőrzött körülmények között keltett ritmuszavar kezelésére természetesen felkészül az a csapat, amelyik a vizsgálatot végzi.








 Tudta?

 Pilótáknak tanítják, de nem árt, ha mások is ismerik ezt a kézenfekvő módszert: szívritmuszavar esetén segíthet a köhögés. Ez az erős inger segít helyreállítani a normális ütemet.
– A pitvarremegés a leggyakoribb ritmuszavar, és a legnehezebb nem gyógyszerrel kezelni – állítja a szakorvos. –Bizonyos állapotokban gyakrabban fordul elő, de például a magas vérnyomás, vagy a koszorúér-elváltozás korai és megfelelő kezelésével a pitvarremegés kismértékben megelőzhető. Hasznos lehet a dohányzás, a kimerítő tevékenységek, a koffein és az alkohol kerülése. Kevéssé ismert, hogy az antiaritmiás (szívritmuszavar kezelésére rendelt) gyógyszerek is okozhatnak ritmuszavart. Ezért került előtérbe a katéteres gyógyítási mód, mert ha sikeres a beavatkozás, megszünteti a panaszokat.

Amikor nagyon lassú a frekvencia, a szív különböző részein valamilyen gátlás jön létre, a blokk alatti rész átveszi az irányítást. Ez orvosolható pacemakerrel, amely külső ingerforrásként szabályozza az ütemet a szívbe ültetett elektródákon keresztül. A szívütem-szabályozók új nemzedéke defibrillátorként is működik (ICD). Három extra elektróda beültetésével a szívritmuszavar és a szívelégtelenség egyaránt gyógyítható.



Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top