Életmód

Ingadozó vérnyomás

Sokunk kedvencének, a Forró szél címû filmbõl ismert langaléta Surdának látványosan alacsony volt a vérnyomása. Ha rátört a fáradtság, bárhol végigfeküdt egy íróasztalon, és várta gyógyírt jelentõ kávéját.





A vérnyomás-ingadozásról mindanyian hallottunk már, de ennek felismerése, oka és kezelése nem mindenki számára egyértelmű.

Az alacsony vérnyomású emberek az átlag szerint tovább élnek

Az alacsony vérnyomást legtöbbször nem tekintik betegségnek, bár tünetei rendkívül kellemetlenek lehetnek. Ebben az esetben jellemző a fáradékonyság, az alvászavar, szédülés és ájulás, de felléphet gyors szívverés és verítékezés is.

Kiválthatja a túlhajszoltság és a stressz, egyes fertőző betegségek, de gyógyszerek mellékhatásaként is felléphet. Az erre való hajlam örökölhető, de az alacsony vérnyomás jelentkezhet az időjárási tényezők hatására is.
Otthon is tehetünk az alacsony vérnyomás tünetei ellen. Jobban érezzük majd magunkat az alvás és az elegendő pihenés után. Hatásos még a hideg-meleg zuhany, és a rendszeres testmozgás. Gyors segítség lehet egy csésze kávé vagy tea is.
Amennyiben az orvos megállapítja az alacsony vérnyomást, úgy a pácienst kivizsgálják, hogy van-e valamilyen egyéb betegsége, mely ezt okozza, illetve életmódbeli változásokat javasol. Szükség esetén gyógyszeres terápiát indítanak.






Magas vérnyomás – a néma gyilkos

A magas vérnyomás – orvosi nevén hipertónia – egy alattomosan kialakuló betegség. A betegben évekig bujkálhat úgy, hogy kezdeti tünetmentessége miatt nem veszik észre jelenlétét. Az elhanyagolt, kezeletlen betegség olyan károkat okozhat a szervezetben, hogy azok szövődményei akár halált is okozhatnak.

Az ebben a betegségben szenvedő emberek jelentős része kezdetben nem érez semmilyen panaszt, mert nincsenek egyértelmű tünetek. A jellemző panaszokból azonban következtetni lehet a betegségre, és ezek észlelésekor tanácsos orvost felkeresni.

Tünetei lehetnek: ismétlődő, tarkótáji nyomással járó fejfájás, mely gyengességgel jár együtt. Látászavar jelentkezésekor könnyebben felismerhető a hipertónia, ugyanis szemorvosi vizsgálatkor az orvos a szemfeneket is ellenőrzi, ahol felfedezhetők a magas vérnyomás jelei. Az orrvérzés is a kezdeti tünetek közé tartozik, mert a betegség esetén a magas vérnyomás hatására az orrban lévő finom hajszálerek megrepednek. Nehéz légzés is jelentkezik terhelő munka vagy szex közben. Mellkasi fájdalom, szédülés és levertség is kísérheti ezt a betegséget.


Otthoni vérnyomásmérés

A boltokban vásárolható automatikus vérnyomásmérő megbízható, és könnyű kezelni. Méréskor ügyelni kell arra, hogy a szorító mandzsettát a karon hová helyezzük. Felhelyezéskor ennek a szív magasságában kell lennie. Fontos még a kar helyzete is, legjobb, ha ülő helyzetben az asztal lapjára rakjuk kezünket. A vérnyomást mindig nyugodt állapotban kell mérni. Fizikai munka és kávézás után legalább fél órát várni kell.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top