Életmód

Mit tegyél, ha frontérzékeny vagy?

Szokatlanul bágyadt, ok nélkül nyugtalan vagy? Lehet, hogy te is érzékeny vagy az idõjárás változásaira, hiszen a hõmérséklet, a páratartalom vagy akár a légnyomás ingadozásai testünket-lelkünket összezavarhatják.





A betegségek pszichés okait bemutató sorozatunkban ezúttal a frontérzékenység tüneteinek enyhítésére kínálunk megoldásokat.

Ahányan vagyunk, annyiféleképpen reagálunk az időjárás változásaira. Vannak, akik érzik ugyan, hogy „valami van a levegőben”, de panaszok nélkül átvészelik a kritikus időszakot. A frontérzékenyek szervezete azonban nem tud megküzdeni a külső környezeti változásokkal, az időjárási frontok befolyásolják hangulatukat, keringési rendszerüket. A frontbetegeknél annyira erősek a tünetek, hogy akár a teljesítőképességüket is lecsökkenthetik.

„A frontérzékenység a vegetatív idegrendszer zavarára vezethető vissza – figyelmeztet Váradi Tibor természetgyógyász. – A panasz mindig a szervezet leggyengébb pontján jelentkezik. Épp ezért a tüneteket és a fájdalmat jelzésként is értelmezhetjük, amely azt mutatja, hogy milyen pontokat kellene leginkább megerősíteni. A vegetatív idegrendszer legfontosabb feladata, hogy a szervezetünk homeosztázisát, azaz belső egyensúlyát biztosítsa. A külső változásokat érzékelve olyan folyamatokat indít be a szervezetben, melyek ezeket ellensúlyozzák.”


A biometeorológia kutatja

A stressz és a civilizációs ártalmak éppen a vegetatív idegrendszerre hárítanak több feladatot. Egyre többünknek okoz idegrendszerünk számára nehezen feldolgozható terhelést a hőmérséklet, a légnyomás, a páratartalom vagy a szélerősség hirtelen megváltozásához való alkalmazkodás. A változó korban lévő nők, az érrendszeri betegségben szenvedők, a kisgyerekek, az 50 év felettiek, a túlsúllyal és immunproblémákkal küzdők különösen érzékenyen reagálnak az időjárás hirtelen változásaira. Általánosan elmondható, hogy a nők idegrendszere érzékenyebben válaszol, mint a férfiaké.

Legyen szó hideg- vagy melegfrontról, mindkettő erőteljesen hat a szervezetre. Frontátvonuláskor kimutathatóan megnő a balesetek, az öngyilkosságok, a műtéti komplikációk száma. A hatás tudományosan igazolt: a biometeorológia foglalkozik az időjárás változásainak élőlényekre gyakorolt következményeivel. A frontérzékenység tehát nem a hipochonderek betegsége. Ismerd meg a tüneteket, így könnyebben azonosíthatod, mi okozza problémáidat, és könnyebben tehetsz ellenük.


Ha támad a meleg

Melegfront idején egy melegebb légtömeg kiszorítja a térségből az ott lévő hidegebb levegőt. Hatására emelkedik a hőmérséklet, nő a páratartalom, csökken a légnyomás.

Milyen tüneteket okoz? A melegfront a szimpatikus idegrendszerre hat, ilyenkor nő a pulzusszám, szaporábbá válik a légzés, csökken az összpontosító képesség, ingerlékenység, fáradtság, bágyadtság léphet fel, a migrénes fejfájás is gyakoribb. Felerősödhetnek a műtéti hegek fájdalmai, a szívbetegségek és az allergiák tünetei, megnő az infarktus- és a trombózisveszély.


A hideg felpörget

Hidegfronti hatás esetén a korábbi meleget hirtelen váltja fel a hidegebb levegő. Csökken a levegő hőmérséklete és páratartalma, növekszik a légnyomás.

Milyen tüneteket okoz? Nyugtalanság, alvászavarok, heves szívdobogás, vérnyomás-emelkedés kíséri. Görcsös fájdalmak, asztmarohamok, keringési panaszok előfordulása gyakoribb ilyenkor, de erősödnek a reumatikus problémákkal és a gyomorfekéllyel küzdők panaszai is. Romolhat a magas vérnyomásban szenvedők és az epilepsziások állapota, emelkedhet a koraszülések száma.

További front-titkokért kattints ide»

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top