Életmód

Kullancsles

A tavasz beköszöntével egyre gyakrabban töltöd idõdet a természet lágy ölén. Ám ennek veszélyei is vannak, gondolj csak a kullancsokra, amelyekkel jobb, ha elkerülöd a találkozást.




Tavaszi kertészkedés, kirándulások, nyári szabadság alkalmával sokszor közeli kapcsolatba kerülsz a természettel és sajnos a kullancsokkal is. Az áprilistól októberig tartó “kullancsszezon” ideje alatt keresi fel a legtöbb beteg orvosát kullancscsípés okozta tünetekkel.

Vámpírok a fűben

A kullancsok tanyája a magas fű, a folyóparthoz közeli területek, a fák lombkoronái, alacsony bokrok, sötétebb, páradúsabb helyek; itt várakoznak türelmesen áldozataikra. Kifejezetten szeretik a testhajlatokat, a védett, melegebb testtájakat. Áldozatként először általában nem érzel semmit, mert a kullancs érzésteleníti bőrödet a nyálában lévő



anyaggal. Ezután rövid idő alatt befúrja magát a bőrödbe, s onnan nem is tágít, amíg tele nem szívta magát a számára (is) életfontosságú nedvvel – a vérrel. De a kutyák, macskák szeme, orra, füle körül is előszeretettel megtelepedik.

A Lyme-kór

Az emberre veszélyes fertőzéseket a hazánkban élő mintegy 20 kullancsfaj közül egyetlen, az Ixodes ricinus, vagy ismertebb nevén vöröshasú kullancs terjeszti. A kullancs-encephalitis vírusát a vadon élő állatokról, rágcsálókról viszi át az emberre. Átlagosan minden tizedik kullancs fertőzött a Lyme-kór kórokozójával (Borrelia burgdorferi), és minden ezredik kullancs az agyhártyagyulladást okozó vírussal.





A baktérium okozta Lyme-kór legjellegzetesebb klinikai tünete a vándorló bőrpír, amely általában néhány napos lappangási idő után a csípés helyén jelentkezik. A bőrelváltozás mindig kis kerek folt formájában kezdődik, majd a széli részeken terjedve, középen halványulva gyűrűt formál. A bőrjelenséget enyhe helyi fájdalom, égő érzés, ritkán viszketés kísérheti, de felléphet magas láz, fej- és izomfájdalom, látászavar, valamint agyi izgalomra utaló tünet is. A kullancscsípés után 1-2 hónappal szívpanaszok és neurológiai tünetek (zsibbadás, végtagfájdalom, perifériás ideggyulladás) is jelentkezhetnek.

Ha megfertőződtél, fel kell készülnöd arra, hogy a betegség hullámzó lefolyású: a panaszmentes hónapokat a különböző szervrendszereket érintő tünetek együttes jelentkezése követheti. A Lyme-kórra utaló jelek észlelésekor ajánlatos mielőbb infektológus szakorvoshoz fordulnod, mert nagy dózisú, a szokásosnál hosszabb ideig szedett antibiotikumokkal a betegség eredményesen gyógyítható. Az időben megkezdett kezelés ugyanakkor a szövődmények kialakulásának kockázatát is csökkenti! A védőoltás – mely három egymást követő alap- és egy emlékeztető oltásból áll – a kullancsenchephalitis, vagyis a vírusos agyvelőgyulladás ellen nyújt védelmet, a Lyme-kór ellen nem.





Védekezz okosan

Az erdőben való sétáknál öltözködj megfelelően, és máris tettél valamit a “kullancskórok” megelőzése érdekében. Ne az utolsó divatot kövesd! Ha meleg van, ajánlatos világos színű sapkát, galléros ruhadarabokat viselned, a kullancs ugyanis fénykerülő, a fedetlen testrészen ritkán csíp. Hűvösebb időben tűrd be nadrágodat a zokniba, ellenkező esetben könnyen lesöpörheted lógó nadrágszáraddal a lombos erdők sűrű aljnövényzetéről az áldozatra váró kullancsokat. És a forgalomban lévő kullancsriasztó szereket minél gyakrabban használd.





Ha mégis találtál magadon egy vérszívót, ne használj eltávolításához krémet, olajat, mert a kullancs éppen ennek hatására öklendezi vissza béltartalmát, és már fertőz is. Célszerű hegyes csipesszel, közel a feji véghez megragadni, és a potroh összenyomása nélkül eltávolítani a kellemetlen betolakodót. Az sem baj, ha a feji vége beszakad, mert a fertőző anyag nem ott található.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top