Életmód

Relaxáció: nyugalom és harmónia

Izzadó kéz, rángatózó szemhéj, fájó vállizmok és összevissza verõ szív. Ismerõs? A feszült emberek gyakran hallják ilyenkor a „nyugodj meg” kezdetû mondatot, de ebben az állapotban úgy érezhetik, ez szinte lehetetlen.

Pedig van egy régóta alkalmazott módszer, a relaxáció, mellyel nemcsak az esetenként fellépő stresszt lehet megszüntetni, hanem az idegesítő helyzetekhez való hozzáállásunkat is teljesen meg lehet változtatni. Ez a hatékony módszer megtanulható, otthon, munkahelyen vagy akár utazás közben is alkalmazható.

A relaxációról Török Emese Magdolna pszichológussal és relaxáció-oktatóval beszélgettünk.


– Mire jó a relaxáció?

– Ez a módszer nagyon alkalmas a lelki, szellemi és testi egyensúly megteremtésére és helyreállítására, valamint arra, hogy egészségesek maradjunk. Az elsajátított és megfelelően alkalmazott terápia oldja a feszültséget, nyugtat testileg és lelkileg egyaránt. Aki ezt a módszert beépíti a mindennapjaiba, az megtanulja szervezete és érzelmei egyes folyamatait úgy kezelni és irányítani, hogy számára a stresszes, feszült helyzetek könnyebben kezelhetővé válnak, és minden helyzetben ki tudja majd szűrni az őt zavaró dolgokat. Az autogén tréningen elsajátítható relaxációt Dr. Johannes Schultz német ideggyógyász fejlesztette ki 1920-ban, azóta használják orvosok, pszichológusok és trénerek. Orvosilag mérhető, bizonyítható eredményei vannak.






– Kinek ajánlott?

– Mindenkinek, aki valamilyen „idegesítő” problémáját meg szeretné szüntetni. Alkalmazása kizárólag egyes súlyos pszichikai betegségben szenvedőknek nem ajánlott.

– Nyugtató hatásán kívül még milyen területeken alkalmazható?

– Hangulatproblémákat és egyes fóbiákat is jól lehet kezelni ezzel. Például előfordul, hogy valaki gyakran zavarba jön mások előtt, és állandóan elpirul. Ez is orvosolható a megfelelően alkalmazott relaxációval. Aki tudja ezt használni, az egy állásinterjún, vagy fontos megbeszélésen is a kellő lelkiállapotban tud megjelenni. Továbbá a menstruációs problémák, és a szorongás is kezelhető e módszerrel. Ajánlott még a hiperaktív gyerekek kezelésében is. A várandós mamáknak is ajánlott, mivel jelentősen segíti a baba-mama kommunikációt. A relaxáció nagyon jó abban, hogy el tudjuk önmagunkat fogadni, és fel tudjuk magunkat fedezni.

– Hogyan lehet megtanulni?





Néhány relaxációs tanfolyam-lehetőség

• Török Emese Magdolna
tel: 06-30-9316440
rendelő: Bp. IX. ker. Viola u. 16-18

• Magyar Relaxációs és Szimbólumterápiás Közhasznú Egyesület
www.relaxacio.hu
VIII. ker. Szentkirályi u. 10. 2/17

• Biovital-Mellissa Egészség és Wellness Központ
II. Lövőház u. 1-5
06-1-3152069

• www.w3.enternet.hu
– A relaxáció e fajtáját autogén tréningen lehet elsajátítani. Körülbelül tizenöt alkalom kell hozzá egy szakember vezetése mellett. Ennek a tréningnek van egy struktúrája, egy bizonyos menete. A megtanult dolgok egymásra épülnek, nem lehet a közepén elkezdeni. A tanárnak valamennyire meg kell ismernie a páciens személyiségét és azt, hogy mit szeretne javítani életproblémáin. Ezért az első alkalom egy személyes beszélgetéssel kezdődik. A tréninget lehet egyénileg és csoportosan is végezni. Kaphatóak különböző kiadványok és kazetták, melyekből egyénileg, tanár nélkül lehet ezt a módszert ellesni. Ez azonban nem ajánlott, mivel a relaxáció folyamata olyan dolgokat hozhat fel lelkünk mélyéből, melyeket jobb, ha a szakember látja és irányítja először.

A relaxácós tréning ára helyenként változó lehet. Csoportosan körülbelül 5000 forint egy alkalom, ezt az összeget a résztvevők közösen fizetik. Egyénileg körülbelül 2500-3000 forinttól kezdődnek az alkalmankénti árak. Egy relaxációs tréninget elég egyszer elvégezni és elsajátítani, a megtanultakat egész életünkben hasznosíthatjuk.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top