Életmód

Kevesebb plasztikai mûtét és gyulladás, örömtelibb szexuális élet?

A 18 éves lányok 50 százaléka tapasztalt már legalább egyszer izomgyengeségbõl származó akaratlan vizeletvesztést, 18%-uk pedig rendszeresen elszenvedi ezt a tünetet. A felnõtt nõk 50%-a gyakorta találkozik ezzel a kínos kontrollvesztéssel, mely a változókorúaknál már 80%-os gyakoriságú. A tüneteket a leggyakrabban nem szervi betegség, hanem a medencealapi izmok gyengesége eredményezi.

A Szent Rókus Kórházban végzett hüvelyi erőmérés azt mutatta, hogy a vizsgálatban résztvevő nők több mint 95% százalékának gyenge az izomzata. Csak azoknak a nőknek edzett a medencealapi izma, akik rendszeres, tudatos edzésben tartják azt. A GlaxoSmithKline és a HARTMANN-RICO Hungária Kft. által szervezett Intimtorna Tréner Továbbképzésen a Kriston Andrea módszerét alkalmazó trénerek cseréltek eszmét tapasztalataikról.

A Szent Rókus Kórházban végzett vizsgálat során 182 nő kérdőívét és cisztometriás mérési eredményét dolgozták fel. A mérés során a nők hüvelyébe egy folyadékkal töltött ballont helyeztek, amelyet nyomásmérővel kötöttek össze. A vizsgálatban résztvevő nők hüvelye életkortól, szülések számától, testedzéstől függetlenül szinte kivétel nélkül gyenge volt. A nők csak minimális százaléka nem panaszkodott intim tünetekre (vizelettartási zavar, aranyér, szélvesztés, levegő áramlása a hüvelybe). A nők a hüvely erejének szubjektív megítélésében voltak a legbizonytalanabbak. Megdöbbentette őket, hogy a hüvely – edzés hiányában – akár látványos, érezhető tünetek nélkül is veszít az erejéből. Hiányolták, hogy nőgyógyászuk nem adott kellő felvilágosítást, segítséget.

A vizsgálat során arra is fény derült, hogy a hüvelyi izomzat állapota tükrözi az életmódunkat. A szorongás, az izgalom, a fáradtság és a gátlásosság nemcsak az arcunkon, hanem a medencetáji izmainkon is megmutatkozik. Az intimtorna segít saját testünk megismerésében és irányításában. A rendszeres edzéssel örömtelibbé válhat a szexualitás, kevesebb plasztikai műtétre kerülhet sor és megelőzhetők olyan betegségek, mint az aranyér, az inkontinencia és a méhtest, a húgyhólyag és a végbél megsüllyedése.

A szombati Intimtorna Tréner Továbbképzésen több mint ötven gyakorló tréner gyűlt össze az ország minden tájáról, hogy megismerkedhessen az intimtorna legújabb módszereivel és a Szent Rókus Kórházban végzett vizsgálat eredményeivel. „A felmérésben résztvevők közül csupán egy nőnek, egy 65 éves hölgynek volt erős a medencealapi izomzata. Ő rendszeresen végez intimtorna gyakorlatokat.” – mondja Kriston Andrea, a Kriston Intim Torna módszer kidolgozója. „A trénerek segítségével olyan hiánypótló, egészségnevelő munkát végzünk, amely segíti a nőket abban, hogy megtanulják a hasi szervek tudatos védelmét” – teszi hozzá az egészségtanár.

A továbbképzés szakmai fóruma átfogó kitekintést adott a női egészség témaköréről: az Országos Egészségfejlesztési Intézet munkatársa bemutatta a népegészségügyi program prevenciós vonatkozásait, míg az OEP szakértője az inkontinenciát, mint népbetegséget a finanszírozás oldaláról vizsgálta meg. A Magyar Nők Szövetsége és a Nagycsaládosok Országos Egyesülete a női egészség fontosságát a nők változó társadalmi szerepének tükrében értékelte.

Czagányi Éva, a HARTMANN-RICO Hungária Kft. product managere arra hívta fel a figyelmet, hogy az inkontinencia tüneteinek enyhítésére ma már nagyon korszerű megoldások léteznek, így nem kell titokban szenvedni a betegségtől. Míg a szakorvosok a betegség okait kivizsgálják és a megfelelő kezelési tervet felállítják, addig kényelmet biztosítanak a legmagasabb igényeknek megfelelő inkontinencia betétek.

A felnőtt női lakosság nagy hányada tapasztalt már esetenként vagy rendszeresen különböző enyhe vagy komolyabb nőgyógyászati problémákat, (folyás, irritáció, bakteriális fertőzés stb.) amely mögött a legtöbb esetben az intim területek egyensúlyának felbomlása áll – hangzott el a GlaxoSmithKline nőgyógyászától, dr. Szőny Györgytől. A felborult pH egyensúly gyengíti a szervezet ellenálló képességét a fertőzésekkel szemben. A természetes tejsavat tartalmazó Lactacyd femina termékcsalád segít visszaállítani a megfelelő pH szintet, ezáltal segít megőrizni az intim területek egészségét.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top