Életmód

Miért egyek „bifidust”, ha azt sem tudom, mire jó?

A szépség és az egészség belülrõl fakad. De hiába az egészséges étrend, ha a tápanyagokat nem a kellõ minõségben és mennyiségben hasznosítjuk.




Testünk „konyhája”, a gyomor és a bélrendszer nem mindig engedi át azokat az anyagokat, melyektől üzemképesek maradunk. Azt a varázsszert kell hát megtalálni, ami abban nyújt segítséget, hogy minden tápanyag a helyére kerüljön, hogy a legeredményesebben használhassuk fel azokat. A sokat keresett elixír már régóta ott volt az asztalokon és a hűtőszekrényekben, noha csak az utóbbi 10-20 évben került a tudományos érdeklődés középpontjába.

Ma már ismeretes, hogy a bélrendszer és annak kiegyensúlyozott működése az egészség alapja. A csodaszerek nevét a reklámokból már ismerjük, bár sokan vagyunk olyanok, akik ugyan hallottunk már a bifidusról, a pro- és prebiotikumokról, mégsem tudjuk pontosan, hogy miért jók ezek, és miért is kellene ezt ennünk.






Probiotikum:
olyan bélbarát baktériumok, melyek ellenállnak a gyomorsavnak és élve eljutnak a vastagbélbe. Ezek szinte kivétel nélkül tejsavbaktériumok és bifidobaktériumok.

Prebiotikum:
a probiotikumok kizárólagos táplálékai, elősegítik ezek elszaporodását és túlsúlyba kerülését
Mire jók a probiotikumok?


Puffadás, tejcukor- és egyéb allergia, magas koleszterinszint, elhízás és vastagbélrák megelőzésére.
Sokszor misztifikálják azokat a táplálék-kiegészítőket, melyek szinte mindenre jótékonyan hatnak, éppen ezért gyakran a hitetlenség lengi körül nevüket. A probiotikumok azonban abban a szerencsés helyzetben vannak, hogy hatásuk klinikailag bizonyított és orvosilag ajánlott.

Mindenki ismeri azt az érzést, mikor egy-egy ételtől annyira felpuffad, hogy a nadrágját sem tudja begombolni, pedig az ennivaló nem volt nagy mennyiségű és túlságosan laktató sem. Az elégtelenül működő bélflóra jelei ezek, melyek a probiotikumot tartalmazó élelmiszerek és táplálékkiegészítők rendszeres szedésével megszüntethetők.





Legfontosabb tulajdonságuk, hogy helyreállítják az egészséges bélműködést, így jótékony a hatásuk a vastagbélrák megelőzésében, és jó közérzetet biztosítanak.
Ezek a példák csak a legfontosabb hatások, természetesen a megfelelő bélműködés több élettani funkcióra is kihat. Az egészséges emésztés a feltétele például annak is, hogy szervezetünk és immunrendszerünk megerősödjön. A helyreállítás a bőrön is egyből jelentkezik, eltűnnek a rossz emésztés miatt keletkezett pattanások, az arc újra kitisztul.


Hogyan hatnak?

A gyógyszerek, az egyoldalú táplálkozás, a stressz, a cigaretta, az alkohol károsíthatják a bélflórát. Ezért olyan anyagokra van szükség, melyek helyreállítják az egészséges működést. Ezeknek a tápanyagoknak túl kell élniük az emésztés első fázisait, ezután érintetlenül kell eljutniuk a vastagbélbe, hogy ott elszaporodhassanak és kifejthessék jótékony hatásukat. Ilyen anyagok a pro- és prebiotikumok.






Mivel kerülhetnek a szervezetbe?

A probiotikumokat szinte kizárólag – kilencven százalékban – a tejtermékek tartalmazzák: a savanyú tej és tejkészítmények, túrókészítmények, vajkrémek, sajtkrémek és érlelt sajtok.
A prebiotikumok (korábbi nevükön: bifidus-faktorok) számos természetes tápanyagban megtalálhatók. Ilyenek a csicsóka- és cikóriagyökér, a vörös- és fokhagyma, a póréhagyma, az articsóka, a zabpehely, búza, banán, tej és az érett sajtok.


Vannak mellékhatásaik?

A földön fellelhető táplálékok közül a probiotikum szinte az egyetlen, amelynek nincsenek mellékhatásai. Annyit és addig szedhetünk belőle, amennyit akarunk, nem okoz károkat, sőt a felvett mennyiséggel arányosan nagyobbak lesznek a jótéteményei is. Ez egyetlen gyógyszerről sem mondható el. Aki fenn szeretné tartani egészséges bélműködését, fogyassza állandóan.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top