Életmód

Frontérzékenység

Migrén, hasogató ízületek, robbanó idegesség - ki ne ismerné az idõjárás-változás kellemetlen velejáróit. Különösen a tavasz teszi próbára szervezetünket. Mégis bizakodva várjuk a szép idõt, hiszen a természet megújulása azt ígéri, elõbb-utóbb itt a nyár.




– Időjárásunkra a változékonyság jellemző – mondja Bártfai Erzsébet orvos meteorológus, az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa. – A légnyomás alakulásának az előrejelzésben van szerepe, fizikai hatása elhanyagolható. Ha fölliftezünk a huszadik emeletre, hegyre mászunk, nagyobb légnyomáskülönbségnek vagyunk kitéve, mint frontbetörés idején. Lényeges fizikai hatása a hőmérséklet, a légnedvesség és a szélerősség változásának van.

Ezek együttesen határozzák meg a hőérzetünket. Ha magas a levegő nedvességtartalma és fúj a szél, hidegebbet érzünk, mint amennyit a hőmérő mutat. Ha a magas hőmérséklethez és páratartalomhoz szélcsend társul, sokkal melegebbnek ítéljük a levegőt a mértnél. A szél nagy mértékben befolyásolja a szervezet hőháztartását.


A hőmérséklet mellett változik a légelektromos erőtér is, az ionizáció hatását pedig megérezzük. A levegőben pozitív és negatív ionok vannak. A hidegfront a kis negatív ionok túlsúlyát okozza, ellenben a melegfrontra a nagy pozitív ionok túlsúlya jellemző. Egy tisztességes hidegfronttól ingerlékenyebbek leszünk, míg a melegfronttól lelassulunk, és kábultnak érezzük magunkat. Hasonló a helyzet, amikor zárt helyiségben sokan dohányoznak: ott is fölszaporodnak a nagy pozitív ionok. A kis negatív ionok kellemes, frissítő hatását fenyőerdőben, patakparton, hegyvidéken érezhetjük.


A légkörben a különböző hőmérsékletű légtömegek találkozásánál alakul ki front, amely megváltoztatja az időjárást.
– Öt fő csoportot különböztetünk meg, kétféle meleg-, kétféle hideg- és egy vegyes frontot – sorolja Bártfai Erzsébet. – Ezek eltérően hatnak az emberi szervezetre. A klasszikus melegfront lassan, és elsősorban a magas légrétegben emelkedő hőmérséklettel köszönt be. Aki erre érzékeny, migrénes fejfájással, fáradtsággal, levertséggel, szétszórtsággal, aluszékonysággal reagál. Megszaporodnak a szív- és érrendszeri panaszok, növekszik az infarktus, a trombózis, a műtétek utáni vérzések veszélye. Időjárási szempontból a másik véglet a betörő hidegfront, a viharosan bekövetkező lehűlés. Ezt éljük át, amikor a nyári hőségben kitör a zivatar. Ilyenkor mindenki ingerlékenyebb, ideges és robbanékony. Megszaporodnak a reumatikus panaszok, rosszabbul érzik magukat a gyomorfekélyesek, növekszik a görcshajlam. Romolhat a szívbetegek, az asztmások, a magas vérnyomásban szenvedők, az epilepsziások állapota. Megemelkedik a koraszülések száma.


A másik típusú, az egész légréteget átmozgató melegfront hatása olyan, mint a klasszikus melegfronté, de hozzáadódnak a hidegfrontra jellemző hatások is. Ezért a frontérzékenyek migrénnel, fejfájással, szétszórtsággal és türelmetlen agresszivitással reagálnak. Megszaporodnak a balesetek, fölgyorsulnak a gyulladásos folyamatok, megnövekszik az embólia veszélye.


Hasonlóan keveredik a kétféle fronthatás a másik típusú hidegfront esetében is, a nyugtalanság, kapkodó idegesség mellett fáradékonyság, lehangoltság tapasztalható. Megérzik a bronchitisben szenvedők, a magas vérnyomásos betegek. Az átlagosnál több koraszülés várható, bár számuk nem emelkedik meg annyira, mint a betörő hidegfront esetén.


Kettős vagy vegyes frontkor a mindkét frontra jellemző változások teljes erővel érvényesülnek. De nem törvényszerű, hogy mindegyik megviselje az embert. Lehet, hogy valaki a tipikus hidegfrontot megérzi, viszont a vegyes fronthatásra nem reagál.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top