Életmód

Az érintés ereje

A gyengéd érintés, simogatás nyugtatja a lelket, kellemes közérzetet, jó hangulatot kelt. A masszázs viszont - amennyiben szakértõk végzik - nemcsak a pszichére hat kedvezõen. Különféle testi bajok megelõzésében, a nyavalyák orvoslásában is segíthet.





A kezelőhelyiségben halk zene szól. Fekszem a méter magas asztalkán, a derekamon törülköző. Kellemesebben már nem is érezhetném magam. A masszőr olívaolajat simogat a bőrömbe. Érintései kezdetben finomak, lágyak, majd egyre mélyebbek, intenzívebbek. A vállam és a nyakam környékén már fáj, de ez a fájdalom jólesik. Az egyórás kezelés úgy hat rám, mint egy kiadós alvás. Frissnek és egészségesnek érzem magam. Mintha nem is késő délután, munka végeztével jöttem volna a Biovital-Melissa Egészség- és Wellness Központba, hanem reggel, ébredés után.
Kicsivel később, egy tea mellett Boldizsár Beáta masszázs-terapeuta ismerteti az imént alkalmazott módszer lényegét.

– A svédmasszázs a legelterjedtebb nyugati technikák egyike. Közvetlenül hat a szövetekre, mindig a kezelési területen. Ellazítja a fájdalmasan feszülő görcsös izmokat. Emellett frissít, kondicionál, oldja a stresszt, kedvezően befolyásolja a vérkeringést és az emésztést. Simítjuk, dörzsöljük, rezegtetjük, gyúrjuk a testet. Ha közben különféle illóolajokkal dörzsöljük be a bőrt, aromamasszázsról beszélünk. Vitálmasszázsnál viszont hidratáló krémet használunk, és erőteljesebben alkalmazzuk a svéd fogásokat. A kezelés érintheti a teljes testfelületet, de koncentrálódhat a nyakra, a vállra vagy a hátra is. Ezeket a módszereket elsősorban egészséges, de keveset mozgó, fáradékony, fejfájós, mérsékelt hát- és gerincproblémákkal küszködő vendégeinknek szoktuk ajánlani. És azoknak, akik egyszerűen ellazulásra vágynak. A svéd technikán alapul a gyógymasszázs is, amelyet orvosi utasításra, illetve javaslatra végzünk. Mozgásszervi betegségeknél a rehabilitációt fizikoterápiás kezelés és gyógytorna is kiegészítheti.


A narancsbőr-masszázzsal a zsírsejtek megkeményedése miatt kialakuló, horpadásos rendellenességeket igyekszünk eltüntetni.
– Mivel ezek főként a comb, a csípő, a fenék és a derék tájékán jelentkeznek, a masszázs is ezekre a testrészekre irányul – folytatja a terapeuta. – Speciális krémekkel fokozzuk a nyirokkeringést, frissítjük a szöveteket. A kívánt eredmény azonban csak hosszas, rendszeres kezeléssel érhető el. A fogyasztómasszázs is csak akkor hatékony, ha heteken-hónapokon át alkalmazzuk, megfelelő testmozgással és diétával kiegészítve. A masszőr a kezelések során erőteljes mozdulatokkal összetöri a zsírsejteket, illetve zsírégető krémet dörzsöl az érintett testfelületekre.


A lymphodrenázs, vagyis a nyirokmasszázs eltérő módszer. Lágy, körkörös, nyomó-simító mozdulatokkal segít kiüríteni a kezelt terület nyirokcsomóit, és meggyorsítja a pangó nyirok lefolyását. Serkenti az immunrendszer aktivitását és az anyagcsere-folyamatokat, javítja a vérkeringést. Sokféle panaszt enyhít: például a fej- és a fogfájást, az alvászavarokat, az idegességet, a hajhullást, a menstruáció előtti fájdalmakat. Cellulitis (narancsbőr) ellen és bizonyos allergiákra is hatásos. De főként emlőműtét után, a kar ödémájának megelőzésére, és trombózisos betegeknek szokták javasolni a szakorvosok.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top