Életmód

Candida diéta

A candidiasis kezelésében fontos az emésztés helyreállítása, az étrendi kiegyensúlyozatlanság megszüntetése. Bármilyen típusú kezelést is válasszunk, az nem lesz tartós, ha nem tartunk mellette több hónapos (3-6 hónap) szigorú diétát.

A diéta legfontosabb alapelve a sejtek működéséhez és szaporodásához elengedhetetlenül szükséges glükóz (szőlőcukor) csökkentése. A magas cukortartalmú élelmiszerek teljes elhagyása vagy erősen csökkentett adagban való bevitele jelentős mértékben képes lelassítani a szaporodás ütemét.
A Candida túlszaporodását elősegíti a szervezet hiányos fehérjemérlege is, a túl zsíros ételek fogyasztása, illetve a túl sok hideg és nyers táplálék.

Mi az, amit tilos fogyasztani?
A gombák egyik fő energiaforrása a cukor, különösen a tejcukor (laktóz), ezért kerüljük a magas cukortartalmú ételek fogyasztását. Mellőzzük a gombaféléket is, mert azok táplálják a bélben élő társaikat. Kerüljük a többnapos ételeket és a dohánytermékeket is.
Tartózkodjunk az alkoholtartalmú italoktól is (bor, pezsgő, sör), mert amellett, hogy emelik a vércukorszintet, gyorsítják a cukor felszívódását.
Iktassuk ki étrendünkből az ecetsavas, erjesztéssel készített élelmiszereket is – ecet, mustár, kovászos uborka, kefír – ezekben ugyanis élő és elpusztult élesztőgombák találhatók, amelyek irritálhatják a fertőzött szervezetet.

További kerülendő élelmiszerek:
• minden élesztőtartalmú élelmiszer (kenyér, péksütemények, kelt tészták)
• cukor, méz illetve minden cukorral, mézzel készült étel, ital
• aszalt és kandírozott gyümölcsök, magas cukortartalmú gyümölcsök (szilva, szőlő, datolya, füge, banán, dinnye) illetve gyümölcskészítmények (gyümölcslevek, üdítőitalok)
• Tej- és gombakultúrával készült tejtermékek
• Konzervek, levesporok, félkész ételek

Akkor mit ehetünk?
Fogyasszunk több halat és halolajat, fokhagymát, vöröshagymát, olívabogyót. A nyers savanyúkáposzta jelentős D-tejsav forrás, ami gátolja a gombák szaporodását.
Az energiahiány pótlásához nélkülözhetetlen a megfelelő zsiradék. A telített zsírok helyett válasszuk inkább a telítetleneket, mint amilyeneket például a busa, a lazac és a makréla tartalmaz.
A candidiasis megelőzése szempontjából fontosak a friss zöldségek (spenót, tökfélék, petrezselyemgyökér és -levél). Fogyasszuk őket párolva, salátának, főzeléknek vagy levesnek elkészítve – nemcsak az emésztést segítik, hanem természetes antibiotikus hatásúak és gyulladáscsökkentők is.
A fűszerezéshez használjunk sáfrányt, rozmaringot, gyömbért, köményféléket vagy baktériumellenes hatása miatt bazsalikomot.

További tippek:
• Zab, köles, rozs, búza, árpa, hajdina, barnarizs (áztatás után alaposan megfőzve fogyasszuk)
• natúr müzli, natúr gabonapehely-korpa
• Gabonakészítmények (élesztő nélküli vagy kovásszal készült félbarna vagy barna kenyér, Hamlet, Abonett, teljes kiőrlésű lisztből készült tészták, durumtészta)
• Friss, alacsony szénhidráttartalmú gyümölcsök (alma, málna, ribizli, egres, szeder, szilva, narancs)
• Tojás
• Diófélék, olajos magvak: csonthéjas mogyoró, lenmag, mandula, szezámmag, napraforgómag, tökmag, dió
• Húsfélék: lehetőleg friss, fehér húsokat válasszunk (hal, csirke, pulyka)
• Tej- tejtermékek: jótékony hatású az ízesítetlen natúr joghurt, sajtok közül a természetes erjesztésű és érlelésű sajtokat helyezzük előtérbe – gomolyatúró, Óvári, Anikó, Pannónia, Feta, Edami és a brindzafélék.

A Candida albicans gombák teljes kiirtása a szervezetből szinte lehetetlen – hiszen a környezettel való érintkezés során nap mint nap újra bekerülnek a testünkbe – de megfelelő kezeléssel, hatékony étrenddel, életmódváltással 6-8 hét alatt megszüntethetők a problémák, legalábbis abban az esetben, ha azok nem vezethetők vissza valamilyen más okra.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top