Életmód

Éltetõ fény

A hideg, fényszegény hónapok megviselik a szervezetünket. Vitaminraktáraink lassan kimerülnek, türelmetlenül várjuk a tavaszt. Ma már egyre több lehetõségünk van arra, hogy testi-lelki egészségünket megõrizzük, és télen is élvezzük az éltetõ fényt.

A zord évszakban az időjárás viszontagságai, az egyhangúbb táplálkozás és a fűtött helyiségek száraz levegője egyaránt megviseli a bőrünket.

– Bizonyos betegségeknél ilyenkor kifejezett állapotromlást tapasztalunk – mondja dr. Nagy Éva, a Virányos Klinika bőrgyógyász-kozmetológus szakorvosa.

– Télen nehezebb kezelni például a pattanásos vagy a pikkelysömörös bőrt. Ezeken a panaszokon segíthet a mértékletesen élvezett szolárium. Nemcsak megszépít, a fény át is hangolja a szervezetet. Felgyorsul az anyagcsere, jobban működik az immunrendszer, hatékonyabbá válik a méregtelenítés.

Heti egyszeri szoláriumozást mindenki nyugodtan megengedhet magának, aki nem hajlamos a májfoltokra. Mivel a fénycsövek tiszta UV-A fényt bocsátanak ki, leégéstől nem kell tartani. De a szolárium szárítja a bőrt és sietteti a ráncosodást. Ehhez a fényhez is szoktatni kell a bőrt, ezért ajánlatos mértékletesen, tíz-tizenöt percig élvezni a sugarakat. Szoláriumozás előtt alaposan tisztítsuk meg a bőrt, töröljük le a sminket, utána pedig bőségesen használjunk hidratáló testápolót és arckrémet.

Rengeteg szenvedést okoz az érintetteknek a pikkelysömör (psoriasis). Ez a genetikai hajlamra kifejlődő, kellemetlen bőrbetegség ma még nem gyógyítható. Kezeléssel a tüneteket lehet csökkenteni. Természetes „gyógyszere” a napfény, különösen jó eredményt ígér a holt-tengeri kúra. A páratlan klíma, a gyógyiszap, az erősen sós víz és a napsugárzás együttesen fejti ki áldásos hatását.

– Mivel legalább kéthetes tartózkodás szükséges a tünetmentesség eléréséhez, ezt a költséges gyógymódot kevesen engedhetik meg maguknak – mondja dr. Nagy Éva. – Ezért dolgozták ki Regensburgban a TOMESA fény- és fürdőterápiát, amely a holt-tengeri kúra körülményeit teremti meg. Ezt a módszert Magyarországon is alkalmazzuk a betegek gyógyítására, a társadalombiztosítás támogatásával.

Kádfürdőben állítjuk elő a kellemes hőmérsékletű, meghatározott töménységű, holt-tengeri sós vizet, a napsugárzást speciális hullámhosszú UV-B fény helyettesíti. A harmincöt kezelésből álló kúra alatt fokozatosan emeljük a fény erősségét és a besugárzás idejét. Miközben a sós vízben lebegnek, és előírás szerint forognak a páciensek, hogy testük minden részét érjék a gyógyító sugarak, szépen le is barnulnak. Már az első néhány kezelés után arról számolnak be, hogy sokkal jobban érzik magukat a bőrükben, javul a kedélyük.

A TOMESA fény- és fürdőterápiát orvosi beutalóval Budapesten, Debrecenben, Miskolcon, Szegeden, Pécsett és Szombathelyen vehetik igénybe a pikkelysömörös betegek.
Egyre többen tervezik úgy a vakációt, hogy télen a hegyekben, vagy egy kellemesebb éghajlatú vidéken töltsenek egy-két hetet. Gyakorlott sízők tudják, a szikrázó napsütésben nem szabad megfeledkezni a fényvédelemről. A hó, akárcsak a víz, visszaveri a sugarakat, rövid idő alatt csúnyán leéghetünk fagypont alatt is.

– Sízéskor ajánlatos az arc és az ajak bőrét legalább 40-es faktorú fényvédő krémmel bekenni – tanácsolja a bőrgyógyász. – Az erős napfény ugyanis fellobbanthatja a herpeszt az arra hajlamosaknál. Természetesen megfelelő szemüveggel a szemet is óvni kell.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top