Életmód

PMS – nehéz napok a nehéz napok előtt

Azok a rettenetes napok a menstruáció elõtt. Amikor minden semmiségen felcsattanunk. Amikor szimbiózisban élünk a hûtõszekrénnyel, holott már így is alig bírjuk begombolni nadrágunkat.

Amikor nappal nem bírjuk nyitva tartani a szemünket, de éjszaka álmatlanul forgolódunk az ágyban. Ezek azok a napok, amikor legszívesebben láthatatlanná válnánk. Pedig van megoldás…

Három betű – megszámlálhatatlan sok tünet
Mit tehetünk, ha közeledik
Ide a vitaminokkal!
Rostok minden mennyiségben
Tabletták, avagy a jól bevált klasszikus megoldás
Tippek a természet patikájából
És amik csak rontanak a helyzeten…

 

Három betű – megszámlálhatatlan sok tünet

A PMS-sel (premenstruális szindróma) összefüggésbe hozható tünetek nagyon sokfélék lehetnek, alapvetően azonban két nagy csoportba sorolhatjuk őket. Ha az alábbi kellemetlenségek közül legalább öttel találkozunk a menzesz előtti egy-két hétben, nyugodtan felállíthatjuk a PMS diagnózisát.

A testi tünetek közül leggyakrabban a fejfájás, migrénes rohamok, szédülés, fáradékonyság, vagy éppen alvászavar keseríti meg életünket.
Sokszor fordul elő átmeneti súlynövekedés, mellfeszülés, has-puffadás, de a kínzó ízületi fájdalmak, gyomor– és bélrendszeri panaszok sem ritkák. Bőrünk is megszenvedi ezt a pár napot – a hormonális hatásoknak köszönhetően vagy száraz és fénytelen lesz, vagy ami még rosszabb, zsíros és pattanásos.

Étvágyunk sem a megszokott ilyenkor: ha szerencsések vagyunk, étvágytalanságtól szenvedünk, és nem szedünk fel magunkra felesleges kilókat, de sajnos sokkal jellemzőbb a leküzdhetetlen fokozott étvágy, különösen, ami az édességeket illeti.

És ha mindez nem lenne elég, még a dolog lelki oldalával is meg kell birkóznunk. Ezeken a napokon mindenre érzékenyebben reagálunk és bármilyen apróságtól idegessé, feszültté válunk. Nehezünkre esik a koncentrálás, lehangoltak vagyunk, és még arra sincs energiánk, hogy leugorjunk a sarki közértbe.
Kedvetlenségünkkel, ingerlékenységünkkel rendszerint őrületbe kergetjük hozzátartozóinkat, és valljuk be, néha saját magunkat is.

Mit tehetünk, ha közeledik

Csendes beletörődés helyett először is változtassunk életmódunkon! Rendszeres étkezéssel például kiküszöbölhetjük a vércukorszint ingadozását, ami gyakran kiváltó oka a menstruációt megelőző hangulati ingadozásoknak, fejfájásoknak. Ezeken a napokon együnk inkább többször, de kisebb adagokat, így a felfokozott nassolási kedvnek is elejét vehetjük. A cukor iránti csillapíthatatlan vágyunkat friss gyümölcsökkel, joghurttal, teljes kiőrlésű süteményekkel próbáljuk meg legyőzni.
Ha felpuffadva érezzük magunkat – kicsit ugyan ellentmondásosnak tűnhet – igyunk sok folyadékot, a víz ugyanis fokozza a só és a felesleges víz kiválasztását.

 

Ide a vitaminokkal!

Kutatások kimutatták, hogy a PMS-sel küzdő nők bizonyos vitaminokban és ásványi anyagokban sokszor hiányt szenvednek. Fogyasszunk bőségesen az alábbiakból, ha csillapítani szeretnénk panaszainkat:

• E-vitamin: hús helyett együnk szóját, de ideális a tojás, a paraj, a petrezselyem, a tökmag vagy éppen a búzacsíra is.
• Magnéziumforrásként rágcsáljunk mogyorót, mandulát (szigorúan sótlan változatban), de ha elég bátrak vagyunk, próbálkozhatunk csipkebogyóval is.
• A hiányzó kalciumot dióból, mazsolából, borsóból, lencséből pótolhatjuk.
• A citrusféléknek és a banánnak kiemelkedően magas a káliumtartalma – készítsünk belőlük például déligyümölcs-salátát.
• A B6 vitaminnal a depresszióra való hajlamot enyhíthetjük. A vitamin szedését a tünetek megjelenése előtt 2-4 nappal érdemes elkezdeni. A szükséges mennyiséget persze természetes úton is pótolhatjuk tejből, burgonyából, vöröshagymából, napraforgómagból, fejes káposztából.

Rostok minden mennyiségben

Ne feledkezzünk meg a rostokról sem! Puffadásos panaszok enyhítésére fogyasszunk minél több nyers kosztot, főzeléket. A zöldségek nagy része vízhajtó hatású – a paprikát, paradicsomot, sárgarépát, uborkát – akár nyersen, akár párolva – mindenképpen vegyük fel étlapunkra.

Egy kis izzadás sem árt…

A testmozgás is jótékony hatású, hiszen az intenzívebb vérkeringés csökkenti a szövetek folyadéknyomását. Lazítsunk könnyű gyakorlatokkal, sétáljunk nagyokat, vagy kerékpározzunk, ha az időjárás engedi. Áldásos lehet egy jól kiizzasztó futás is – a verejtékezés ugyanis segít a fölöslegesen visszatartott folyadékmennyiség eltávolításában.
Az sem mellékes körülmény, hogy a rendszeres testmozgás során több endorfin (boldogsághormon) termelődik szervezetünkben, így ezek fájdalomcsillapító, közérzetjavító hatását is élvezhetjük.

Tabletták, avagy a jól bevált klasszikus megoldás

• A tüneteket csökkentik a görcsoldó tabletták (Meristin, Nospa) is, bár esetükben fennáll az a veszély, hogy szervezetünk hozzászokik, így a készítmények idővel elveszítik hatásukat.

• PreMens tabletta: hormonmentes, barátcserje kivonatot tartalmazó, gyógyszertárakban kapható készítmény, amely a PMS testi-lelki tüneteit is enyhíti.

• Végül, de nem utolsósorban, megoldást kínálnak a különféle fogamzásgátló tabletták is – folyamatos szedésük mellett a panaszok nagy valószínűséggel megszűnnek.

Tippek a természet patikájából

Ma már számtalan jótékony hatású, gyógynövényalapú készítmény is rendelkezésünkre áll. Célozzuk meg a legközelebbi patikát vagy gyógynövényszaküzletet, és dúskálhatunk a különböző hatóanyagú gyógyteák, cseppek, illóolajok, ülőfürdők rengetegében. Ezen termékek nagy előnye, hogy nem avatkoznak bele a hormonháztartásunkba, így kevesebb mellékhatással bírnak.

• Gyógyteák: a menstruációt megelőző héten igyunk napi 2-3 csésze gyógynövény-forrázatot, s rögtön szebbnek látjuk majd a világot.

Kamilla: enyhén nyugtató, vizelethajtó
Citromfű: stresszoldó, nyugtató, idegerősítő, izzasztó
Cickafark: görcsoldó, étvágyserkentő
Orbáncfű: oldja a szorongást
Édeskömény: csökkenti a puffadást
Csalán: kitűnő vízhajtó
PMS teakeverék (a Naturland termékcsaládból): válogatott gyógynövényekből készült tea, amely segít a menstruációt megelőző tünetek, így az idegesség, szorongás, alhasi görcsök csillapításában.

• Cseppek: a készítmények alkalmazását célszerű a menstruáció várható időpontja előtt 2-3 nappal elkezdeni. Figyeljünk arra, hogy alkoholtartalmuk miatt más gyógyszerekkel együtt ne szedjük őket (pl: Menofit csepp, Mensesyl csepp).

• Aromaterápia: a különböző illóolajok nemcsak lelki egyensúlyunkat állítják vissza, de a testi tüneteket is tompítják. Egy ellazító illatos fürdő, egy megnyugtató masszázs csodákra képes. A ciklust megelőző napokban cseppentsünk illóolajat (Aromax termékcsalád) fürdővizünkbe, esetleg keverjünk pár cseppet testápolónkba, s használjuk rendszeresen fürdés után. Ha nincs lehetőségünk fürdésre, hatásos lehet egy megfelelően kiválasztott olajat tartalmazó melegvizes borogatás is.

Folyadék-visszatartásra: borókafenyő, ciprus, zsálya
Puffadtság-érzésre: rozmaring, ciprus, borókafenyő
Hasgörcsökre: kamilla, levendula, zsálya, majoránna
Derékfájásra: levendula, kamilla
Depresszióra: ilang-ilang, bergamott, zsálya
Ingerültségre: levendula, kamilla, szantál, rózsafa

Tipp: Cicka fürdőolaj – speciális ülőfürdő az Aromax-tól, kifejezetten az említett panaszok enyhítésére.

Egyes olajokat belsőleg is alkalmazhatunk. Egy csepp borókaolaj mézes vízben elkeverve például csökkenti a szervezetünkben visszatartott folyadékmennyiséget.

• Meleg párna – tedd a hasadra!

És amik csak rontanak a helyzeten…

• Só
Fő alkotórésze, a nátrium a vízvisszatartásban ludas. Persze nem lesz könnyű kiiktatnunk étrendünkből, hiszen a tartósított, illetve készételek jelentős része tartalmaz sót. Mindenképpen mondjunk azonban nemet a margarinra, majonézre, kerüljük a konzerveket, a ketchupot, és az esti film mellé se chipset válasszunk.

• Koffein
Egy időre feledkezzünk meg az isteni cappuccinóról, és teából se a feketét válasszuk. Kortyolgassunk inkább gyógyteákat, gyümölcslevet vagy ásványvizet.
• Alkohol
Rossz hír, de mindenféle alkohol csak olaj a tűzre. „Ereszd el a hajamat–típusú” összejövetelek tehát kis időre elhalasztva.
• Édességek
Ne engedjünk az illatos sütemények, csokoládék csábításának! Gondoljunk arra, később milyen nehéz lesz megszabadulni a felesleges kilóktól.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top