Életmód

Tejesen jó!

Találós kérdés: mi az, fehér, tiszta és értékes? A válasz egyszerû, ez csakis a tej lehet. Az elsõ élelmiszer, amire az embernek közvetlenül születése után szüksége van, mert nincs semmi, amiben annyi vitamin, ásványi anyag és nyomelem lenne, mint a tejben.

Kortyról kortyra
A tej a legértékesebb innivaló, hiszen körülbelül kétszáz különböző anyagból áll. Tartalmaz tápláló és a szervezet fejlődéséhez nélkülözhetetlen anyagokat, egyebek között vitaminokat, ásványi anyagokat, tejsavat, cukrot, fehérjét. Semmi nem erősíti úgy a csontokat, mint a hófehér varázsital. Olyan könnyen emészthető tejfehérjét is tartalmaz, amely szabályozza az immunrendszert, és hat az idő előtti öregedést vagy betegséget okozó szabad gyökök ellen.

Karcsúsító tejsavó
A tejsavó nem más, mint a tejtermékek gyártása után visszamaradó, kiválóan hasznosítható anyag. A tejsavó belülről táplálja a szépségét:
• a karcsúsodni vágyók nagy hasznát vehetik, mert sok káliumot tartalmaz, ami serkenti az emésztést. • A tejsavó csökkenti az étvágyat, és mérsékli az édességek utáni vágyat,  a rendszeresen sportolóknak is ajánlott, mert védi az izomzatot, segíti annak erősödését,
• naponta akár egy liter tejsavót is megihatunk anélkül, hogy a koleszterinszint megemelkedne.

A szépség forrása
Kleopátra savanyú szamártejben fürdött, állítólag ennek köszönhette ámulatba ejtő szépségét. Az ókori görögök is adtak a fürdővízhez tejet. A tudósok a titok nyitját először a tejsav bőrradírozó hatásában vélték felfedezni, úgy hámlasztja le ugyanis a felső, elhalt hámréteget, hogy közben nem irritálja a bőrt. A közelmúltban azután felfedezték a tejben azt a növekedési faktort, amely a bőrben is megtalálható. Ez egy olyan információs molekulacsoport, amely jeleket ad a mélyebb bőrrétegnek, hogy gyorsabban termeljen kollagént és elasztint. Így válik a kötőszövet állomány feszesebbé, simábbá és a bőr tisztábbá.

Ráncok ellen
A tejpeptid-komplex – amellyel főleg a krémeket dúsítják – élénkíti a fáradt sejteket, és annyi tápanyagot juttat a bőrbe, amennyire annak szüksége van. Ezért képes a ráncokat már a kialakulásukkor enyhíteni, és lassítani a bőr öregedését.

Ősi szépítő receptek

Stresszoldó fürdő
Fél liter tejhez keverjünk hozzá 2 evőkanál búzacsíra olajat, öntsük 37 fokos fürdővízbe, és feküdjünk bele 20 percre. Utána hideg vízzel tusoljunk le.

Bőrtisztító lemosó
Keverjünk össze 2 evőkanál tejet és 2 evőkanál kamillateát, mártsunk bele egy vattapamacsot, és ezzel töröljük át az arcunkat. Végül hideg vízzel öblítsük le.

Aki naponta egy liter tejet megiszik, garantáltan boldog lesz. A tudósok ugyanis megállapították, hogy egy liter tej elkortyolása jelentősen megemeli a testben a kalciumszintet, ami növeli a szervezet cinkfelvételét. Ettől azután ugrásszerűen fokozódik a boldogsághormonok termelése.

Amerikában az elmúlt években a legnagyobb sztárok álltak modellt a tejivást népszerűsítő tejbajuszos reklámkampányhoz, amely hatalmas sikert aratott…

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top