Életmód

A fertõtlenítés veszélyei

Régi könyvekben gyakran látni ábrákat, amelyek azt mutatják, mennyi lisztet, húst, cukrot eszik meg az ember. Szinte sohasem hiányzott az a kép, amelyiken az ember mellett óriási halom állt: ennyi piszkot fogyasztunk el.

Mára az efféle illusztrációk eltűntek. Megnyugodhatunk. Naponta százszor mossuk meg a gyerekek kezét fertőtlenítő hatású szappannal. Mindent tisztára sikálunk körülöttük, még a széltől is óvjuk őket, hát még a kórokozóktól.





A fejlett nyugati országok jóval előttünk járnak ebben a folyamatban. Náluk már évtizedekkel ezelőtt olyan higiénés viszonyok voltak, melyek itthon csak most alakulnak ki. Mégis azt tapasztalták, hogy jó néhány, az immunrendszert érintő betegség száma növekszik. Egyre gyakoribbá vált az allergiás eredetű ekcéma, asztma, szénanátha. Több kutató vizsgálta ennek okát. Legutóbb Angliában ismertettek meglepő adatokat. Évekig több mint tízezer gyermek sorsát követték nyomon. Különböző szintű higiénés csoportokba osztották őket. Azt találták, hogy az allergiás eredetű nátha és a súlyos ekcéma annál gyakoribb, minél jobb higiénés körülmények között él valaki. Más tudósok hasonló összefüggést találtak az asztma előfordulása és a túl steril körülmények között. Az is régóta ismert, hogy a fejlett országokban gyakoribbak az allergiás betegségek, mint a fejlődőkben.





Nem tudjuk még pontosan, hogy a sterilebb körülmények között élők miért allergiásak gyakrabban. Az egyik ok az lehet, hogy háztartásainkban napról napra több és több vegyszert, tisztítószert használunk, melyek allergizálhatnak. A másik elképzelhető magyarázat – és egyre több tudós ezt tartja fontosabbnak –, hogy a gyermek immunrendszere élete elején nem találkozik elegendő allergénnel, ezért nem „edződik meg”. Nem tud kellőképpen felkészülni a későbbi találkozásra, és ez szokatlan reakciókhoz vezethet. Az immunrendszer megfelelő fejlődéséhez az kell, hogy a szervezet találkozzon bizonyos számú kórokozóval.

Ezek az allergének és kórokozók éppen abban a természetes környezetben találhatók, amelytől igyekszünk megóvni a kicsiket. Gondoljunk csak bele, egy-két dokumentumfilmen milyen körülmények között látjuk a fejlődő országokban élő gyermekeket! Nos, ezek az utca porában játszó apróságok a legritkább esetben lesznek allergiásak, igaz, ezer más betegségben szenvedhetnek. Nehéz megtalálni a megfelelő arányt. Ártunk a gyermeknek, ha a piszokban hagyjuk, de nem teszünk jót akkor sem, ha steril körülmények között neveljük. Talán az a legcélszerűbb, ha óvjuk őt, de engedjük, hogy immunrendszere megtapasztalja környezetét.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top