Életmód

Az allergia fajtái

Szénanátha (rhinitis): vízszerű orrfolyás, orrdugulás, orr-torok-szemviszketés, tüsszögés. A tünetek az allergéntől (allergiát keltő anyagtól) függően szezonálisan (virágpor) vagy egész évben (perenniálisan) fennállnak (például poratka-, gyógyszer-, fémallergia).

Asztma: a hörgők időleges szűkületét okozza, amelyet a beteg rohamszerű légszomjként, sípoló nehézlégzésként, kínzó köhögésként, fulladásként él meg. Tünete lehet még a mellkasi szorító érzés, heves szívdobogás, nyugtalanság. Gyakran jár együtt szénanáthával, ételallergiával.

Ekcéma és atópiás dermatitis: nem fertőző bőrgyulladás. Száraz, hámló, viszkető bőrrel, esetleg nedvedzéssel. Heveny időszakok között tünetmentes periódusokra lehet számítani. Jellemzően csecsemőkorban kezdődik, főleg az arcon, a hajas fejbőrön és a hajlatokban. Hátterében kisgyerekeknél sokszor ételallergia áll, később poratka, pollen vagy a bőrön tenyésző baktériumok is okozhatják.

Csalánkiütés (urticaria): apró, piros, a bőrfelszínből ki nem emelkedő, viszkető kiütések, leggyakrabban étel-, gyógyszer- vagy kontakt (vegyszer) allergia gerjeszti, belélegzett allergén (virágpor) is okozhatja.

Allergiás kötőhártya-gyulladás: a szem viszket, kipirosodik, könnyezik, a leggyakrabban a szénanátha kísérőjelensége.

Ételallergia: bármely életkorban kialakulhat. Lehet múló tünet, de évekig, sőt az egész életen át fennállhat. Leggyakrabban csalánkiütés, viszketés, ajak- és szemhéjduzzanat (ödéma), hasmenés, puffadás utal a betegségre; asztma, ekcéma is kialakulhat.

Gyógyszerérzékenység: tünetei az ételallergiához hasonlóak, súlyos esetben anafilaxiás sokk is előfordulhat. A kiváltó gyógyszer azonosítása után soha többé nem szabad azt a vegyületcsoportot alkalmazni.

Rovarcsípés: (méh- és darázsméreggel szemben): enyhébb esetben csak a rovarcsípés helye duzzad meg, súlyosabb esetben ez az egész végtagra kiterjed. Ha a csípést követően rosszullét, hányinger, általános viszketés, asztmás fulladás következik be, azonnal orvoshoz kell fordulni, mert ájulás, gégeduzzanat, szívritmuszavar, sőt halál is bekövetkezhet.


Keresztreakciók

Az allergén molekulák hasonló szerkezete olykor meglepő reakciókhoz vezet.

Aki a fekete ürömre allergiás, egyes fűszerek, zeller vagy sárgarépa fogyasztása után is tapasztalhatja a kellemetlen tüneteket.

Mogyoróallergia esetén nem meglepő, ha a szójabab, a sárgaborsó és egyes hashajtó növényi kivonatok ugyancsak problémát jelentenek.

Nyírfapollen-allergiában számítani lehet arra, hogy burgonya, mogyoró, alma, zeller vagy karotta hasonló reakciót idéz elő.
Bizonyos almafélék erősebben allergizálnak, mások kevésbé. Segíthet, ha az almát hámozva eszik.

A parlagfű-allergiások gyakran a görögdinnyére is érzékennyé válnak.
Latex (gumi) allergia tüneteit kiválthatják a citrusfélék vagy a kivi is.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top