Életmód

Itt a hideg, hol a hideg

Ma már nálunk is sokaknál beidegzõdött reflex: ahogy megérkezik a nyár, kicsit melegebb lesz, máris bekapcsoljuk a légkondit, legyünk akár autóban, szobában, munkahelyen. Hiszen nem várhatjuk el szervezetünktõl, hogy alkalmazkodjon, ugye?

Bizonyára mindenki számos olyan helyet tud felsorolni a városban, ahol a járdára folyik, jobb esetben csepeg a készülékekből a víz. Akár szórakoztatónak is nevezhetnénk a járókelők ugrabugrálását, de annyira azért nem az. Szerencsére azért számos helyen már megoldották enélkül is a szükséges léghűtést. De valóban szükséges-e az a hűtés?






Klíma nélkül élni?

Vannak olyan országok, ahol nálunk is melegebb van, mégis ki lehet bírni az épületekben. De nem is kell feltétlenül elutazni, hiszen nálunk is számos olyan ház van, ahol a lakók kényelmesen spórolhatnak a hűtés- és fűtésszámlával. Gondoljunk csak a tégla-, vagy régi típusú vertfalú házakra. A megfelelő építőanyagok és árnyékolástechnikák valóban nagyon sokat javíthatnak egy épület hőviszonyain. Persze ez nem nagyon vigasztalja azokat, akik egy panellakásban kénytelenek elviselni a hőséget. Ők az egész házra kiterjedő hőszigetelőprogram nélkül nem sokat tehetnek, hiszen a panellakásokat belülről szigorúan tilos hőszigetelni, mert a belső meleg nélkül maradt szerkezet szétfagyhat, és ez bizony nem kis problémákat okoz. Például összeomlik a ház. Itt is sokat segíthet azonban az elsötétítés, és a megfelelő szellőztetés.







Mi is az a légkondi?


A szerkezet valójában úgy működik, mint egy hűtőszekrény, a bent lévő meleget a kinti melegbe eltávolítja, így marad a hideg. Amit észlelünk: hideg szél áramlik a térben. A befújt levegő hőmérséklete általában nagyon alacsony, átlag hat fok körül van.
Az állandó áramoltatás természetesen magában hordozza az így megtáltosodott pollenek, porok és egyebek áramlását, bár a gyártók szerint ezeket a veszélyeket ma már korszerű szűrőkkel kiküszöbölték.


Gazdaságos?

Míg egy hűtő átlagosan 200 wattot fogyaszt óránként, addig a klímaberendezések ennek többszörösét. Érdemes tehát figyelni arra, hogy rendszeres használatuk akár tízezres tétellel is megemelheti rezsinket.


Alapvető szabályok





Nincs mit tenni, sokan egyszerűen valóban nem bírják a klímát. Sokan megfáznak, vagy allergiás tüneteik lesznek. Ha ez utóbbit tapasztaljuk, érdemes megnézetni, esetleg fertőtleníttetni a készüléket, és a szűrő cseréjét, tisztítását se mulasszuk el. Akin ez sem segít, az próbálja kerülni a jelenséget, bár ez egyre nehezebb.

Sok helyen viszont azért okoz gondokat a berendezés, mert rosszul használják. Ha például közvetlenül a légáramba ülünk, ami kb. hat fokos, bizony rosszul járunk. Jellemző hiba még a hőmérséklet rossz beállítása is, hiszen ha pl. kint 30 fok van, bent se állítsuk 26-nál hidegebbre a készüléket, mert a szervezet nem viseli el a különbséget.

Egyébként pedig próbáljunk rétegesen öltözni, épp fordítva, mint télen, most bent viselve a több ruhát. Ahhoz már úgyis hozzászoktunk, hogy a multiplexek mozitermeibe nem mehetünk pulóver nélkül nyáron sem, lassan minden zárt térbe magunkkal kell majd vinnünk.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top