Életmód

Torna az íróasztal mögött

Napi 8-9 órát ülni, büntetésnek is beillene, de testünk illedelmesen alkalmazkodik a helyzethez. Megduzzadnak a láb és a has visszerei, görbül a gerinc, összenyomódnak a zsigeri szervek, merevebbé válnak az izmok, cikáznak szemünk elõtt a betûk.




Ha frissítés nélkül végigküzdjük a napot és így a hetet, sőt már évek alatt ez vált gyakorlattá, akkor a mindennapos munka nyomokat hagy a testünkben. Inkább vegyük elő a tornagyakorlatokat, hiszen közérzetünk rajtunk is múlik.
Gyűjtsünk bátorságot és elhatározást, és mozogjunk egy keveset az íróasztal mögött.


Néhány célszerű mozdulattól felfrissülünk, őrizve testünk rugalmasságát, fokozva jó közérzetünket. A néhány perces torna után jobban megy a munka és érezhető az izmainkba gyűlt életerő. Javaslom, hogy gördülj távolabb asztalodtól és kezdd el tornánkat.






1. Egyenes gerinccel ülve emeld mellkas elé jobb könyöködet és bal kézzel tartva azt, húzd balra. Közben egyenletesen lélegezz és hagyd, hogy leginkább húzódó izmaid elnyújtózhassanak. Ismételd a másik oldalra is, kitartva a testhelyzetet 9-10 másodpercig. Azzal a karral érdemes újra elvégezni, amelyik kezeddel írsz vagy amelyik oldalon hajlamosabb vállad a merevedésre.


2. Szorítsd össze farizmodat, térdeid legyenek összenyomva. Engedd derekad mélyre, hátad gömbölyítve, és nyomd össze ökölbe szorított kezed. Maradj így kilégzés alatt és figyeld, hogy miként feszült meg az egész tested. Belégzésre egyenesedj fel, húzd ki magad. Végezd folyamatosan.






3. Talpad érjen a talajra, és belégzésre nyújtózz magasba emelt karral, visszafeszített tenyérrel, emelt fejjel. Kilégzésre terpeszd lábad és hajolj előre mélyre engedve törzsed, karod, ellazítva arcod. Igyekezz hosszan elnyújtani a kilégzést és a légzésszüneteket, és hosszan kitartani a hozzájuk társuló testhelyzetet.


4. Ülj egyenesen kiemelt mellkassal, és fogd meg a szék karfáját. Emeld föl egyik lábad nyújtva vízszintesig, és maradj így 3-4 másodpercig, majd ismételd a másik lábaddal is.






5. Egyenes gerinccel, terpesztett lábbal fordítsd törzsed balra, majd maradj így 10-15 másodpercig egyenletes légzéssel, majd ismételd a másik oldalra is.


6. Ülj kiemelt mellkassal és hajolj balra, bal kezeddel a talajhoz közeledve, és jobb kézzel a magasba nyújtózva. Nézz közben fölfelé. Ismételd felváltva mindkét oldalra.






7.
Keress egy távoli pontot a szobában vagy kitekintve az ablakon. Próbál azt a lehető legélesebben figyelni 10 számolásig (nem baj, ha nem éles a kép, de törekedj rá) majd csukd be szemed ellazítva látóizmaidat és tenyeredből formált kosárkát fölé helyezve figyeld, hogyan melegednek át szemizmaid. Ismételd néhányszor.


Javaslom, hogy a gyakorlatokat függeszd ki jól látható helyre, hogy arra rápillantva eszedbe jusson, hogy tornával is felfrissülhetsz egy fárasztó nap során. Mindegyik gyakorlatot néhányszor megismételve érezheted, ahogy feszültségtől megrövidült izmaid kilazulnak.



Kriston Andreát megtalálhatod a 30/212 1637 számon.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top