Életmód

Akadályok…

A nõgyógyászati gyakorlatban viszonylag ritkán fordul elõ, hogy közösülési képtelenség miatt keresik fel az orvost. Ha ilyen fordul elõ, azt is leggyakrabban inkább az aktustól való félelem, pszichés okok, esetleg a partner túlzott "kímélete" okozza.




A fejlődési rendellenességek általában már korábban, leggyakrabban a menstruáció jelentkezésekor felismerésre kerülnek. Ezen ritka elváltozások között leggyakrabban a hüvely teljes zártsága, a szűzhártya átjárhatatlan volta szerepel. Normális esetben a szűzhártya több helyen lyukacsos, mintegy ritka háló van jelen a hüvelybemenetben. Ezen keresztül a menstruációs vér távozni tud. Ha teljesen zárt a hártya, akkor a vér nem tud távozni és előbb-utóbb a hüvelyben felgyülemlik, kitágítja azt, és fájdalmas alhasi feszülést, duzzanatot okoz. Ez az elváltozás már serdülőkorban orvoshoz kényszeríti a leánygyermeküket nevelő szülőket.





Előfordul, hogy a szűzhártya a szokottnál vaskosabb, szívósabb. Erre az első nemi aktus során derülhet fény, amikor nem sikerül behatolni a hüvelybe. Néhány sikertelen próbálkozást követően általában ekkor is felkeresik a nőgyógyászt. A probléma könnyen megoldható, mivel helyi érzéstelenítésben, vagy egy rövid vénás altatásban az akadály végleg elhárítható. Előfordul a belső nemi szervek, így a hüvely teljes kettőzöttsége is. Ez általában nem képez közösülési nehézséget, sokszor csak orvosi vizsgálatnál derül ki, hogy a szűzhártya mögött kettőzött hüvely helyezkedik el. Még a fentieknél is ritkábban találkozunk fiatal korban hüvelyi cisztákkal, daganatokkal, melyek akadályozhatják a szexuális együttlétet.





Gyakrabban jelentkeznek panaszok a különböző eredetű hüvelygyulladások során, amikor a behatolás, vagy maga az aktus igen fájdalmas lehet a szeméremtest és a hüvely gyulladása miatt. Ilyenkor általában egyébként is fennállnak a gyulladás okozta panaszok: viszketés, csípő, égő érzés, fájdalom, folyás, bőrpír, esetleg szemölcsös, fekélyes vagy hólyagos bőrelváltozások. A vizelés is fájdalmas lehet.





Szexuális együttlét során néha mélyen az alhasban jelentkezik fájdalom, esetleg csak bizonyos testhelyzetekben. Ezt krónikus gyulladás, összenövések, endometriózis, daganatok okozhatják. Előfordulhat kifejezetten hátrahajló méh esetén is. Ilyen panasz észlelésekor érdemes orvosi vizsgálattal kizárni a fenti kóros elváltozásokat, illetve diagnosztizálni és kezelni azokat.





A hüvely természetes ellenállóképessége és rugalmassága csökken a szoptatás alatti időszakban, valamint a menopauzában (a változó kort követően). Mindkét esetben a tüszőhormon hiánya okozza a hüvelyhám elvékonyodását, esetleg szárazságát. Ilyenkor a hiányzó hormon helyileg, vagy szájon át történő pótlása javasolható. Ha ez nem megengedhető valamilyen oknál fogva, vagy a páciens nem kíván hormontartalmú készítményt használni, akkor a recept nálkül kapható síkosító krémek közül lehet alkalmazni a panasz kezelésére.

Amennyiben a közösülési képtelenség vagy nehezítettség „házilagosan” nem kezelhető, akkor ajánlatos szakemberhez fordulni, aki minden bizonnyal kideríti a probléma okát, és annak megfelelő kezelésben részesíti betegét.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top