nlc-logo

Engedélyezi, hogy az nlcafe.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Életmód
A színes fény és az idegrendszer

A színes fény és az idegrendszer

Régóta állítják, hogy a színes fénynek van valami különös hatása az ember és az állatok szervezetére. A kutatásokat te is folytathatod, ha veszel a ma már egyre nagyobb számban kapható színes izzókból.
NLCafé
f Ajánlom
A színes fények hatására már régen rájöttek. Lássunk néhány régebbi kísérletet:

A fénynek az idegrendszerre való hatását kutató kísérletekből az derült ki, hogy a spektrum vörös színképe izgató, az ibolya, a kék és a zöld megnyugtatólag hat az idegrendszerre.

Tudjuk, hogy a bikát és a pulykát a vörös szín izgatja; a kék szemüveget azért alkalmazták lovakra, hogy megszelídüljenek.

Néhány évvel ezelőtt Wundt észlelte, hogy a spektrum egyes színei más és más hatással vannak az idegrendszerre.

Dr. Douza különféle idegbántalmaknak színes fénnyel való gyógyítását kísérelte meg. Így pl. sikert ért el a búskomorság kezelésében a vörös, a dühösségében a kék fénnyel.

Dor megfigyelte, hogy ideges egyének vörös fény hatása alatt szédülnek; a zöld fénynek ilyen hatása nem volt.

Lumiere lyoni gyárában a fényérző lemezeket zöld világításban állítják elő, mert ezelőtt, mikor vörös fényt használtak e célra, a munkás munka közben folyvást énekelt és hadonászott. Most teljesen nyugodt, keveset beszél és, állítása szerint, este kevésbé érzi magát kimerültnek, mint azelőtt.

Hasonló tapasztalatokra jutottak a vesinet-i vízzel gyógyító intézetben. A betegeket, kedélyüket megnyugtatandó, ibolya színű fénysugarak hatásának teszik ki; vörösnek, ha fel akarják őket üdíteni.

Hasonlóképpen a növényzet zöld színe, az ég kékje és a tenger kékes zöldje is megnyugtatólag hat idegzetünkre.

A vörös fénynek állítólag jó hatása van tengeri betegségben.
Megosztás Facebookon