Életmód

Mikor beszélhetünk hajhullásról?

Bújhatnánk akár közhelyek mögé, miszerint hosszú haj, rövid ész… Ebbõl esetleg következtethetnénk akár arra is, hogy ha valakinek nincs haja, annak tengernyi esze van… Hmm… Ennél azonban hiúbbak vagyunk, nem szeretnénk csillogó kobakkal járni-kelni, ezért lássuk, mikortól is jelent problémát hajkoronánk hullása.

Hajhullásról akkor beszélhetünk, ha egy bizonyos helyen a haj 60%-a kihullik, és ezen a helyen, hosszabb időn keresztül naponta 50-60 szál hajat veszítünk.

A krónikus hajhullás kapcsán három fogalommal kell megismerkednünk. Az első a férfiakra jellemző kopaszodás, a második a foltos hajhullás és végül, amikor egyenletes mértékben ritkul meg a haj a fejbőrön.






Mit tegyünk, ha hullik a hajunk?

Csak semmi pánik! Vigyázat, a stressz is hajhullást okoz! A probléma megoldására számos megoldás kínálkozik, de először vizsgáljuk meg a dolog természetét!

Van remény, hiszen a hajhullást lehet kezelni. A legfontosabb a helyes kezelési mód megválasztása. Érdemes bőrgyógyászt felkeresni. Az esetek többségében, a megfelelő kezeléssel megállíthatjuk, vagy akár vissza is fordíthatjuk a hajhullás folyamatát. A megfelelő terápia alkalmazásával arra is van esély, hogy olyan területekre növesszük vissza a hajat, amelyekről már réges-rég lemondtunk.

Fontos, hogy időben kezdjük el az érintett bőrfelület kezelését. Nem lehet sörényt teremteni azon a bőrfelületen, ahol már az utolsó hajhagyma is hosszú évekkel ezelőtt elpusztult. Azokon a részeken, ahol feltehetően csak a hajhagymák működését kell újra működésbe lendíteni, reményt keltő lehet a hadművelet.


A hajhullás formái

A hajhullásnak lehetnek genetikai okai, vagy külső hatások is előidézhetik. A kopaszodás lehet hosszantartó, vagy rövid lefolyású folyamat.








Kattints a képre!
Androgén jellegű hajhullás


Férfiak:
A hajhullás leggyakoribb formája az ún. férfias típusú kopaszodás. Az efféle típusú hajvesztés genetikailag meghatározott. Az androgén hormon hatására kamaszkorban megindul a szakáll erőteljes növekedése, 30-40 éves kor körül a fej egyes területein megszaporodnak a faggyúmirigyek, és ezzel párhuzamosan leáll a hajhagymák működése. Ez az a hajhullási forma, amely a leggyakrabban fordul elő, és amelyre a legtöbb, tényleg hatékony szer áll rendelkezésre. Hormontartalmú kezelésekkel meg lehet állítani, illetve vissza lehet fordítani a folyamatot, de ez potenciaproblémákkal járhat együtt, amit a férfiak többsége – érthető okból – inkább nem vállal.

Nők:
A férfias típusú kopaszodás nőknél is jelentkezhet, ha hajhagymáik fokozottan érzékenyek a szervezetükben jelenlévő androgén-hormonra. Ebben az esetben segíthetnek a hormontartalmú készítmények, természetesen csak szakorvosi tanácsra.


A foltosan ritkuló hajhullás





A foltosan ritkuló hajhullásnak sok oka lehet. A genetikai okok mellett a kiegyensúlyozatlan lelkiállapot, a szervezetben bujkáló gyulladás vagy góc, de egyéb hormonális hatás, mérgezés is kiváltója lehet.
Ha nem derült fény az okozóra, de elmúlt a hullás, fennáll a veszélye a kiújulásnak.
A kopaszodás még nem állt meg, ha a kopaszodó folt szélén igen könnyen kitéphető a hajszál.


Körkörös hajhullás

Valószínűleg az immunrendszer zavara okozza. Ez gyakran egy kisebb, körkörösen kialakuló folttal kezdődik, amelyik egyre nagyobb, és nagyobb lesz.
Ez a típusú hajhullás a test más területén is szőrzetvesztéshez vezet. Sok embernél ezek a felületek ismét benőnek, anélkül, hogy kezelnék őket.
Az esetek többségében a vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag táplálkozás segít a hajhullás megelőzésében.






Diffúziós hajhullás

Ennek a típusú hajhullásnak is különböző okai lehetnek, a rossz táplálkozástól kezdve a hormonális zavarokon át a normális öregedési folyamatokig. A nők gyakrabban érintettek, mint a férfiak. Legfontosabb az alapprobléma megszüntetése, mert ezzel megszűnik a további hajvesztés is.






Szerzett kopaszság


Kialakulhat műtéti beavatkozás, gyógyszeres kezelés, betegség, baleset, égés stb. következtében. Ezekben az esetekben eredményesen végezhető el a hajátültetés. Pótolható például égési sérülés után a haj, a szemöldök és a szempilla is.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top