Életmód

Gyógytornával

A nyak-, hát- és derékfájdalom megfelelõ terápia alkalmazásával gyógyítható. Az elõírt terápia betartásával - és nem az öngyógyítás eszközeit alkalmazva - megelõzhetõ a fájdalom krónikussá válása, azaz a tünetek állandósulása.

A reumatikus betegségek kezelésében kiemelkedő szerepe van a fizioterápiának és ezen belül is a gyógytorna alkalmazásának. Béresné Lutter Mária, gyógytornásszal beszélgettünk a gyógytorna gyógyulás folyamatában és a megelőzésben betöltött szerepéről.






Mi okozza a nyak-, hát- és derékfájdalom kialakulását?

A panaszokat kiválthatják fejlődési rendellenességek, gyermek- és serdülőkori gerincbetegségek okozta elváltozások, a gerinc kopásos betegségei miatt megváltozott statikai viszonyok, a törzsizmok túlterhelése, helytelen testtartás, izomgyengeség, az izomegyensúly megbomlása.






Milyen a helyes testtartás, hogyan üljünk helyesen?

Az a helyes testtartás, amely biztosítja a gerinc élettani görbületeit, a nyaki homorulatot, a háti domborulatot, ágyéki homorulatot és a keresztcsonti domborulatot. A helyes testtartás beállításánál meghatározó a medence beállítása. Optimális esetben a medence kissé előredől és így biztosítja a deréktáji homorulatot.

Az ideális szék megfelelő magasságú, támlája a hátunkat is alátámasztja, ülőlapja enyhén előre lejt, amit akár egy ékpárnával is megoldhatunk. A hát kedvező tartásához a lapockákat kicsit hátrahúzzuk, a nyak szempontjából pedig az a helyes, ha az állunkat enyhén lefelé húzzuk. Soha ne üljünk domború háttal, derékkal!






Hogyan kíméljük gerincünket a mindennapi helyzetekben?

Az ülőmunkát végzők számára fontos, hogy legalább óránként mozogjanak. Amennyiben erre nincs lehetőségünk, és úgy érezzük, hogy fáradt a hátunk, akkor könyököljünk fel két alkarunkra, próbáljuk egy kicsit fölnyomni magunkat, és máris tehermentesítettük gerincünket.

Autóban elengedhetetlen az ülés helyes beállítása. Ahhoz, hogy a gerincünket tehermentesíteni tudjuk, és izmainkat is pihentethessük a háttámla dőlési szögét kell 15-30 fokban beállítanunk. Derekunkat – ha ülésünk ezt nem biztosítja – párnával támasszuk alá, a kormányt kényelmesen hajlított könyökkel érjük el.

Háztartási munkák során kerüljük a magasban végzett munkák (ablakpucolás, függönycsere) során a fej túlzott hátrahajtását. Konyhánkban ügyeljünk a munkalap magasságának helyes beállítására.






Mi a gyógytorna szerepe a gyógyulás folyamatában?

A gyógytornának meghatározó szerepe van a mozgásszervi betegségek megelőzésében és kezelésében.

A gyógytornász tevékenysége a vizsgálattal kezdődik. A testtartás, ízületek, gerinc mozgásának, izmok erejének, tónusának vizsgálatával tájékozódik azok állapotáról.



Mindezek, és a fájdalmat kiváltó ok ismeretében állítja fel kezelési tervét.

Egyéb fizioterápiás eljárások is hozzájárulhatnak az eredményes kezeléshez. Az izomlazító gyógyszerek, a gyulladáscsökkentő- és fájdalomcsillapító készítmények alkalmazása az orvos kompetenciája. A mozgásterápiának fontos kiegészítője lehet a kezelés kezdetén, különösen az elhanyagolt esetekben.






Milyen sportokat végezhetünk, ha a tartós terhelés háti panaszokat okoz?

Miután a panaszokat sikerült megszüntetni orvos, gyógytornász segítségével, akkor kell eldönteni, hogy mi az a sporttevékenység, aminek segítségével izmainkat, ízületeinket karban tudjuk tartani. A gyógytorna eszköztárában is sokféle lehetőség van kondicionálásra és karbantartó tréningekre. A sporttevékenység ajánlásának is egyénre szabottnak kell lennie. Kerüljük az egyoldalú terhelést kívánó sportokat!

Néhány gerincbarát sportot azért nyugodt szívvel ajánlhatok, mint az úszás, tempós gyaloglás, kocogás, a sífutás, kerékpározás (megfelelően beállított ülés- és kormánymagassággal), lovaglás. Fontos, hogy ne csak erősítsük, hanem megfelelő arányban nyújtsuk és lazítsuk is izmainkat!

Válaszolj kérdéseinkre, és ha elég gyors vagy ahhoz, hogy az első száz válaszadó között legyél, ajándékba kapsz egy videókazettát, amiről gyógytornagyakorlatokat tanulhatsz! Kattints ide! >>

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top