Életmód

Mi fáj? Gyere mesélj!

Deréktáji szúró, sugárzó fájdalom… Tapasztaltad? Nem csoda, hiszen a mozgásszervi betegségek a felnõtt lakosság közel négyötödét érintõ, igen gyakori panasz. Szemléletesebben: a derékfájdalom a nátha után a második leggyakoribb ok, ami miatt a betegek felkeresik háziorvosukat.





Ez a típusú fájdalom szinte mindannyiunkat érinthet: az aktív, sportos életet élők ugyanúgy megtapasztalhatják, mint kevesebbet mozgó honfitársaink. A fájdalom kialakulhat egy-egy rossz mozdulat, nagy súly emelése, előrehajolt testtartással végzett munka közben, de a panaszokat okozhatja a stressz, a mozgásszegény életmód, a rossz tartás, vagy a hosszan tartó ülőmunka is.

A derékfájás kezelésében az első lépés mindig a fájdalomcsillapítás és gyulladáscsökkentés, valamint a 2-3 napnál nem hosszabb ágynyugalom. Kiegészítő kezelésként alkalmazható gyógytorna, fizikoterápia, illetve ezek kombinációja.

A deréktáji fájdalom és a másodlagosan kialakuló gyulladás mielőbbi megszüntetése hozzájárul a gyors felépüléséhez, és megelőzheti a betegség krónikussá, azaz tartóssá(!) válását.





Ma azonban már nem kell együtt élnünk a derékfájással, hiszen számos kezelési lehetőség van a tünetek enyhítésére. A rendelkezésre álló gyógyszerpalettán az orvosi javaslatra rendelhető és orvosi felügyelet mellett alkalmazható készítmények között léteznek hormon természetű szteroid-, valamint a nemszteroid gyulladáscsökkentők.

A nemszteroid gyulladáscsökkentők hatékonyan csökkentik a fájdalmat és a gyulladást, azonban választásuknál a hatékonyság mellett más szempontokat is figyelembe kell venni!…













1. Hatékonyság
2. Ritkán okozzon kellemetlenséggel járó mellékhatást, gyomorpanaszokat
3. Sok éves tapasztalat a gyógyszerrel
4. Kényelmes alkalmazás
5. Elérhető ár
Mielőtt erre rátérnénk, arra lennénk kíváncsiak, hogy számodra mely szempontok érvényesülnek egy gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító készítmény (nemszteroid) kiválasztásánál? Kérünk, hogy rangsorold az alábbi állításokat fontossági sorrendjük szerint. (Például, ha a második állításunkat tartod a legfontosabbnak, jelöld 1-essel.)

Válaszolj kérdéseinkre, és ha elég gyors vagy ahhoz, hogy az első száz válaszadó között legyél, ajándékba kapsz egy videókazettát, amiről gyógytornagyakorlatokat tanulhatsz.






Sokáig gondolkodtál azon, hogy a hatékonyság vagy a biztonságosság a fontosabb? A nemszteroid gyulladáscsökkentők ugyanis a hatékonyság mellett olyan kellemetlen mellékhatásokat okoznak, mint a gyomorbántalom, étvágytalanság, gyomorfájdalom, hányinger, hányás. Sajnos ma Magyarországon a gyulladáscsökkentő készítmények között kevés az olyan kedvező árú gyógyszer, melyek hatékonysága kevesebb gyomorbántalommal párosul.

A hazánkban is elérhető aceclofenac hatóanyagú nemszteroid gyulladáscsökkentő készítmény, nem csupán kedvező árú, hanem hatékonyan enyhíti a derékfájdalmat és más mozgásszervi fájdalmat amellett, hogy a gyomrot érintő mellékhatások előfordulásának kisebb a valószínűsége.







aceclofenac
A betegek aceclofenac-ba vetett bizalmát jól szemlélteti, hogy világszerte 58 millió beteget(!) kezeltek már vele. Tudni kell azonban, hogy a készítmény receptköteles, alkalmazásánál több szempontot kell egyszerre figyelembe venni. A készítmény használata előtt minden esetben kérje háziorvosa véleményét!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top