Életmód

Gomba-bomba

Itt a nyár, és a meleg nem csak a strandolásnak, hanem a gombáknak is kedvez. Jó kis közös zuhanyzók, strandok, kellemes klíma. Mit akarhat ezeken kívül egy ugrásra kész gomba?

Hát túl sok mindent nem. Szaporodásához szükséges feltételek: nedvesség, sötét, meleg, szénhidrátok, levegő.


Ami még segít a gombáknak: 





A teljesség igénye nélkül: Fokozott izzadás, helytelen táplálkozás, illetve emésztési zavarok, vitamin- és/vagy nyomelem-hiány, cukorbetegség, keringési zavarok, vérszegénység, különböző gyógyszerek, pl. széles spektrumú antibiotikumok, fogamzásgátlók.


Hol juthatsz hozzá?

A meleg, nedves környezet kedvez a gombák szaporodásának. Ezért a strandok, uszodák, edzőtermek, és azok közös zuhanyozói veszélyes fertőzőforrások lehetnek.






Hogyan terjed a gomba egyik emberről a másikra?

Az elhalt hámsejtek a bőr felszínéről folyamatosan leválnak, ezek a gomba-spórákat is tartalmazó szarulemezek kikerülnek a környezetbe, így az egyik emberről a másikra közvetlen kontaktus révén, illetve textíliák, cipők, stb. révén adhatók át, illetve kaphatók meg.






Hogyan ismerhető fel a gombásodás?

A felszíni fertőzés kezdetén általában nem okoz tüneteket a gombák megtelepedése, később azonban a fertőzött területeken a bőr színe megváltozik, hámlás, berepedezések, hólyagocskák, gennyes hólyagocskák jelennek meg, sokszor kellemetlen viszketés kíséretében.






Hol bukkan fel leggyakrabban?

A bőrgombák egy része a lábon, leginkább a lábujjak között, a talpon, a körmökön telepszik meg. Igen gyakran van gombásodás a hajlatokban, — ágyékban, hónaljban, a mell alatti területen, stb. — és a nyálkahártyákon is szívesen telepednek meg, pl. hüvelygombásodás esetén. A legtöbb esetben a fejbőr korpásodásában is szerepet játszanak a gombák.


Hogyan előzhető meg a gombásodás?





A gombásodásra hajlamosító tényezők minimálisra csökkentése a cél. Fürdés, zuhanyozás után gondosan töröljük szárazra bőrünket. Közös zuhanyozók, fürdők használata esetén használjunk gombásodás elleni hintőport, vagy kenőcsöt. Vigyázz, azért ne ess túlzásokba, mert indokolatlan erősségű és gyakoriságú bőrfertőtlenítés fordítva hat, csökkenti a bőr ellenálló képességét, mert az egészséges bőrön normálisan élő baktériumok, egysejtűek egyensúlyát megbontja, ezzel elősegíti a gombák elterjedését.

Szabadulási út:

Bármilyen szokatlan elváltozást tapasztalunk a bőrünkön, minél hamarabb fordulj bőrgyógyász szakorvoshoz! A korai felismerés és kezelés esetleg több hónapos kellemetlenségtől kímélhet meg.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top