Életmód

Nyári gondok

Nyáron az életmód megváltozása, a meleg és a strandolás okozhat változást a nõgyógyászati problémák terén is. Ez elsõsorban a szeméremtest és a hüvely gyulladásait érintheti, másodsorban a belsõ nemi szervek gyulladásaiban, harmadsorban cikluszavarokban nyilvánulhat meg.




A közhiedelemmel ellentétben a nemi szervi gyulladások többsége nem közös mosdókból, WC-kből származó fertőzések, hanem a saját béltraktusból, hüvelyből származó baktériumok, illetve gombák elszaporodása révén keletkeznek. Nyáron elsősorban a meleg és a nedvesség azok a tényezők, melyek a kórokozók – elsősorban a gombák – szaporodásának kedveznek.





A műszálas fehérnemű, pláne nedves fürdőruha optimális feltételeket teremthet az ilyen körülmények között jól szaporodó gombák számára.

Különösen kedvezőek a feltételek, ha szénhidrátban bő táplálékkal még javítunk is a szaporodás feltételein (fagylalt, sütemények, édes üdítők, sör, stb.) Nyáron néha az otthon megszokott rendszeres mosdás sem mindig valósul meg, ha nem megfelelőek a tisztálkodási lehetőségek.





A másik ok mely a nemi szervek fertőzését okozza, a szexuális úton terjedő betegségek. Elsősorban fiataloknál gyakori, hogy a vakáció ideje alatt kevésbé mérlegelik szexuális kapcsolataikat, és esetleg olyan partnerekkel is érintkeznek, akikkel egyébként nem tennék.

Ezért szaporodnak meg nyáron a nemi betegségek is. Ezek egy része viszonylag egyszerűen kezelhető és véglegesen gyógyítható, másrészük sajnos maradandó károsodáshoz, esetleg meddőséghez vezethet.





A vírusos eredetű fertőzésekre sajnos nem rendelkezünk megfelelő gyógyszerekkel, a tüneteket azonban lehet helyileg kezelni, a kellemetlenséget enyhíteni. A leggyakoribb nemi úton terjedő vírus okozta megbetegedések a nemi szervek herpesze, és a papilloma vírus okozta szemölcsös megbetegedés a condyloma. Ez utóbbinak a méhnyakrák kialakulásában játszott szerepe ma már egyértelműen bizonyított.

Mindkét vírus hajlamos a szervezetben hosszabb ideig lappangani, és csak időnként tüneteket okozni, ezért elképzelhető, hogy a látható tünetekkel éppen nem rendelkező partner is fertőzhet. Ezeket csak úgy tudod megelőzni, ha megválogatod partnereidet, és következetesen óvszert használsz.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top