Életmód

Mire figyelj?

• A gombás gyulladásra legjellemzőbb a viszketés és a sűrű fehér hüvelyi folyás.
• Bakteriális eredetű hüvelygyulladás esetén általában bő, szürkés-zöldes, gyakran kellemetlen szagú folyás, és csípő-égő érzés a hüvelybemenet környékén a típusos.
• A nemi szervek herpeszfertőzésénél – hasonlóan az ajakherpeszhez – először kis hólyagocskák, majd ezek kifakadása után apró sebek, fekélyek jelentkeznek, melyek egy idő mulva spontán is gyógyulnak.
• A papillomavírus szemölcsös, u.n. hegyes függölyt okoz a hüvelybemenet környékén, a hüvelyben és a végbélnyílás körül.

Csak egy kis felfázás?
Ritkábban fordulnak elő a belső nemi szervek gyulladásai, melyek általában erős alhasi fájdalommal, hőemelkedéssel, vagy lázzal járnak. Kialakulásukban döntően bizonyos nemi úton terjedő baktériumok játszanak szerepet. Tartós lehűlés is okozhat hasonló panaszokat, ilyenkor szoktak „felfázásról” panaszkodni. Sürgős kivizsgálást és kezelést igényelnek, hogy a komolyabb következményeket elkerüljük.

Kimaradás?
A évközbeni szokványos életrendből kizökkenve, néha átlagosnál nagyobb megterhelés, stressz, hiányos táplálkozás, álmatlanság felboríthatja a normális havi ciklust is. Ezek döntő többsége ártalmatlan átmeneti hormonális egyensúlyzavar, de okozhatja kisebb ciszta, esetleg nem várt terhesség is a menzesz elmaradását. Ezért ha a havi vérzés egy hétnél többet késik, főleg ha alhasi fájdalom is társul, akkor ez esetben is indokolt a nőgyógyászati vizsgálat. Nyaralás közben gyakoribb, hogy a fogamzásgátló tablettákat sem szedik rendszeresen, ez is vezethet vérzészavarhoz, rosszabb esetben terhességhez.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top