Életmód

Tampon vagy betét?

Mindenkinek magának kell eldöntenie, melyiket választja, melyik a számára legmegfelelõbb. Van, aki a betétet, van, aki a tampont tartja jobbnak.






betét
Az alapvető különbség, hogy a tampon testen belül, a betét pedig testen kívül helyezkedik el. A betét a hüvelyből már kifolyt vért fogja fel. Magja magába szívja a nedvességet és szétoszlatja a betét teljes hosszában. Öntapadó csíkkal rögzítjük a fehérneműhöz, hogy el ne csússzon. A tampon már a hüvelyben felszívja a mestruációs folyadékot, így nem keletkezik kellemetlen szag, és nem alakul ki nedvességérzet sem.

A hüvely középső részébe kell felhelyezni, ahol alig találhatók érzőidegek, így a helyesen felhelyezett tampont nem is lehet érezni.






tampon

A medencealji izmok a tampont a helyén tartják, ezért intenzív mozgás esetén sem mozdul el. A tampon annyira tágul ki, amennyire a hüvely engedi. A tampon nem dugóként, hanem szivacsként működik. A mestruációs folyadékot magába szívja, de ha megtelt, átereszti. Ezért fontos a megfelelő időközönkénti csere. A tampon a kihúzószállal problémamentesen eltávolítható.

Dr Sztanyik László nőgyógyász szerint „mindkettő elfogadható és javasolható. Fontos, hogy a tampont ne felejtsék bent.”

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top