Életmód

Menstruációs higiénia

A menstruáció, bár régebben havibajnak is nevezték, nem betegség, hanem élettani folyamat, mely a nõi szervezet hormonális változásaira adott egyik válasznak tekinthetõ. Ennek ellenére figyelmet érdemel, mivel bizonyos higiénés életmód-változások betartását teszi szükségessé.




A menstruáció ideje alatt a szeméremtestet naponta többször ajánlatos lemosni, a folyamatosan szivárgó vér felfogásáról gondoskodni kell. Hüvelyöblítést nem szabad végezni, mivel ilyenkor a méhnyakon keresztül bemoshatunk a hüvelyben mindig jelenlévő baktériumokból a méh üregébe is. A nemi élet ugyanezen okok miatt kerülendő, bár ritkán észlelünk fertőzést a menstruáció alatti coitust követően.

Napjainkra komoly iparággá nőtt a higiénikusabb tampon- és betétgyártás. Mint tudjuk, az előbbi egy hüvelybe helyezhető nedvszívó rudacskát jelent, az utóbbi a szeméremtest elé, a fehérneműbe helyezett nedvszívó lemezt.






Mindkettőnek fontos tulajdonsága, hogy nemcsak felszívja, hanem meg is tartja a menstruációs váladékot. Cseréjük még a teljes átázás előtt történjen meg! Tampon ne legyen a hüvelyben nyolc óránál tovább, különben fertőzés forrása lehet. Különböző méretekben és formákban kaphatók. Bővebb vérzés felfogására a nagyobb, kis mennyiség felfogására a kisebb választandó. Hüvelytampon esetében ez természetesen függ a hüvely-, illetve szűzlány esetében, a szűzhártya tágasságától. Kis méretű tampont sokszor még nemileg érintetlen lányok is használhatnak.
Mindkét választás megfelelő, függ az egyén szokásától, életmódjától, korától, és attól, hogy környezetében mit tapasztal.


Az o.b. jó tanácsa: a tampon felhelyezése előtt és után mossunk kezet! Ha erre nincs lehetőség, használjunk intim törlőkendőt.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top