Életmód

Gyakori problémák

A menstruáció legtöbb nõnél 4-6 napig tart, típusosan két napig erõsebb, majd egyre gyengébb. Van, akinél kevés vérezgetéssel kezdõdik, és fokozatosan válik erõsebbé. Az átlagos vérvesztés 30-50 ml, 80 ml felett tekintjük kórosnak.




Természetesen nem szoktuk megmérni minden menstruáció alatt az elvesztett vér mennyiségét. A rendszeresen menstruáló nők tudják, hogy általában mennyi szokott lenni a vérvesztésük, és jelzik, hogyha ettől valami miatt jelentős eltérést tapasztalnak. Fogamzásgátló tabletták szedése csökkenti a menstruációs vérveszteséget, bizonyos betegségek növelik.

Ilyen lehet pl. a myoma, polypus, véralvadászavar, méhnyálkahártya daganat, endometriózis, hormonzavar.





Magyarországon az első menstruáció általában 12-13 éves korban jelentkezik, de nem kóros, ha valakinek ettől egy-két évvel korábban, vagy később „jön meg”. Ennél nagyobb eltérés orvosi vizsgálatot indokol.

Az első években gyakran nem rendszeresek a menstruációk, és nincs is peteérés. Általában 3-5 év kell a ciklusos tüszőérés beálltához, melynek következményeként a vérzések is 25-30 naponta jelentkeznek. Ezt követően 48-50 éves korig tart a nemi teljesség kora, melyben havi rendszerességgel számíthatunk vérzésekre.

Előfordulhatnak ettől eltérő variációk is, melynek folytán a menstruációk már korábban, vagy ettől későbben maradnak el. Megfigyelhető családon belüli öröklődés is ezt illetően. Az utolsó években már nem valószínű a megtermékenyülés. A fent leírt menstruációs ciklushoz a nemi szervek egyéb ciklikus változásai is tartoznak, melyeket itt nem részleteznék.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top