Életmód

A fénytörési hibák

A jól mûködõ szemtõl eltérõen gyakori eset, hogy a szem tengelye a normálisnál hosszabb vagy rövidebb. Az elõbbi esetben a szem a végtelenbõl jövõ sugarakat a retina síkja elõtt egyesíti, ezért a retinán képpont helyett folt keletkezik. Ez a jelenség az ún. rövidlátás, amely szórólencsével korrigálható.




A másik eset a távollátás, amikor a retinára azért vetül elmosódott folt, mert a szem rövidebb a kelleténél, így a szemlencse a retina mögött egyesítené a párhuzamos sugarakat. Ez a hiba gyűjtőlencsével küszöbölhető ki. Egy hagyományos, úgynevezett egyfókuszú szemüveglencsével vagy csak távolra vagy csak közelre láthat élesen. Egy bifokális lencsével bár távolra is élesen lát, és olvasni is tud, a két távolság között elhelyezkedő tárgyakat – pl. számítógép monitor, egyéb munkaeszközök, kirakat, gépkocsi műszerfal, kottaállvány, kézimunka, stb. – már nem láthatja élesen. További hátránya a bifokális lencsének, hogy távoli és olvasó része között mindig egy látható „választóvonal” van, ami a használat során kényelmetlen lehet.





A progresszív lencse a fentiekkel ellentétben úgy néz ki, mint egy normál, egyfókuszú szemüveglencse, tulajdonságait tekintve mégis a bifokális lencsére hasonlít inkább. Egy progresszív lencsével távolra és közelre is tökéletesen láthat, de nincsen a lencsén a bifokális lencsére jellemző „választóvonal”. A progresszív lencse másik előnye, hogy nemcsak a távoli és olvasó távolságban ad éles képet, hanem e két távolság között lehelyezkedő valamennyi tárgyról.

Az asztigmia más típusú hiba, amely abból adódik, hogy a szaruhártya görbülete különböző síkokban nem egyenlő, így az asztigmiás szemnek egy fókuszpont helyett két, egymásra merőleges tengelyű gyűjtővonala van. Az asztigmia a látóélességet távolra és közelre egyaránt rontja. Korrigálása olyan lencsékkel történik, melyeknek hengeres felszíne a görbületi hibát kijavítja.





A fénytörési hibákat a szemüveg alkalmazása mellett sebészi beavatkozással is javítják. Lézerrel vagy hagyományos módon egészen apró bemetszést végeznek a szaruhártyán, ezáltal annak görbületi sugara, és dioptria-értéke megfelelően megváltoztatható.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top