Életmód

Hogyan lehet másodállást vállalni?

Megtiltotta a fõnököd, hogy másodállást vállalj? Kirúgással fenyegetnek, mert kiderült, hogy részesedésed van egy konkurens cégben? Jobban teszed, ha elmélyedsz a különbözõ összeférhetetlenségi szabályokban.

Első számú szabály, hogy mindent lehet, ha van papírod róla. Különösen érvényes ez az olyan “érzékeny” esetekre, amikor valaki nemcsak egyetlen helyen szeretne dolgozni, hanem másodállást kíván vállalni.


Megtilthatja-e a másodállást a munkáltató?

A jogszabály szerint a cég bizony megtilthatja a másodállás elvállalását, sőt esetleg annak feladására is kötelezhet, ha az a vállalkozás indokolt gazdasági érdekeibe ütközik. Nem árt azonban jól megnézni a munkaszerződés pontos szövegét, hiszen ettől a főszabálytól a felek eltérhetnek, és a munkáltató kikötheti azt, hogy más esetekben is megtilthatja másodállás ellátását. Ha tehát a munkaszerződésben elfogadtad azt, hogy a munkáltató a másodállást nemcsak akkor tilthatja meg, ha ütközik a gazdasági érdekeivel, akkor teljesen jogszerűen folyamodik ehhez az eszközhöz.



És mi a helyzet a részesedéssel?

Kérdés, hogy mi a teendő, ha céged akadékoskodik, mert kiderült: részesedésed van egy olyan vállalkozásban, ami a munkáltatóddal azonos tevékenységet is folytat? Összeférhetetlenségre hivatkozva ki akarnak rúgni, annak ellenére, hogy személyesen egy percig sem dolgoztál a másik cégnél, egyszerűen csak az egyik tulajdonos vagy, vagyis legfeljebb a közgyűlésre jártál el, és felvetted az osztalékot…

Megnyugtathatunk, ehhez bizony nincs joguk a főnökeidnek! Alapszabályként fontos tudni: ha személyesen nem tevékenykedsz a másik cégnél, akkor nem is kell bejelentened tagságodat, arra pedig főleg nincs joga a felettesednek, hogy emiatt kirúgjon. Vagyis önmagában az, hogy részesedésed van egy másik, hasonló profilú cégben, a jog szerint még nem veszélyezteti a munkáltató gazdasági érdekeit. Meg kell azonban jegyezni, hogy a konkrét esetet mindig alaposan meg kell vizsgálni, lehetnek kivételek.


Vezető vagyok és összeférhetetlen?

Ha vezető vagy, vagyis a jog megfogalmazása szerint a cégénél vezető állásúnak minősülsz, akkor természetesen szigorúbb szabályokat vagy kénytelen elfogadni. Nem teheted meg például, hogy megállapodás nélkül bármilyen másodállást vagy melléktevékenységet végezz. Kivételt ez alól csak az oktatási, tudományos és szerzői jog alá tartozó munkák képeznek. Jobb, ha belenyugszol azonban, hogy a munkaszerződésedben még ezeket a tevékenységeket is kizárhatják. Ha mégis megteszed, akkor akár kártérítésre is kötelezhetnek vagy más jogkövetkezményekkel is szembe kell nézned.

Ugyanezen logika alapján vezetőként nem szerezhetsz részesedést a munkáltatóddal azonos vagy hasonló tevékenységet végző cégnél sem. A szabály alól azonban természetesen kivétel is van: a nyilvánosan működő részvénytársaságban való részvényszerzésre mindez nem vonatkozik.

Szintén a szigorúság jegyében nem köthetsz a saját nevedben vagy javadra a munkáltató tevékenységi körébe tartozó ügyleteket olyan vállalkozásokkal sem, amik rendszeres gazdasági kapcsolatban vannak az általad irányított társasággal. Érdekes, hogy ebből a szempontból a társasági szerződésbe felvett és nem a ténylegesen gyakorolt tevékenységek az irányadók. Ha mindezeket a szabályokat mégis megszeged, akkor akár rendkívüli felmondás vagy éppen kártérítés jut osztályrészedül.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top