Életmód

Nóta, indulj!

A vízitúrázáshoz a következõ felszerelésre van szükség: evezõ, hajó, fejfedõ, valamint minimum egy dal tûrhetõ ismerete. Tapasztalatok szerint ugyanis a két napnál tovább tartó evezés egy dolgot biztosan elõcsal az emberbõl: a fokozott nótázási kedvet.

Májusban a Bodrog-ártérben jártam. Második este egy gyönyörű kis mezőn ütöttünk tábort, közvetlenül a víz mellett. Fél óra alatt igazi kakofón élményben volt részem. A csendes alkonyba egyszer csak hegedűszó és keserves magyar népdal hasított. Egy körülbelül tízfős csoport, miközben bevárták a lemaradókat, így múlatta az időt. Amikor megérkeztek társaik, elpakolták a hegedűket, és csorogtak tovább.

Öt perccel később egy négyfős hajóban két lány és két fiú evezett arra, csendben dúdolva egy réges-régi URH-számot. Rá öt percre a mi táborunk tagjai vették elő a gitárt, hogy elénekeljék klasszikus tábortűz-repertoárjukat. Harmadik napra aztán már mindenki önfeledten énekelt, evezés közben is. Evezni ugyanis, főleg a hosszabb, kissé unalmasabb szakaszokon nem mindig a legszórakoztatóbb élmény. Az „evező be a vízbe – húzás – evező ki a vízből” mozdulatsor monotóniáját nem árt egy kis dalolással feldobni.

Persze a végeláthatatlan kilométereket, az olykor hisztizést előidéző egyhangúságot és felhólyagosodott tenyerét hazatérés után elfelejti az ember, és csak a kellemes dolgokra emlékszik. Aki még nem próbálta, mindenképpen vegyen részt egy kenutúrán. Főleg városi embernek óriási élmény a természet közelsége, a gazdag fauna látványa, és a munkahelyihez képest szokatlan erőfeszítés. Érdemes a csillagtúra helyett „lineárist” szervezni, hiszen az esténkénti táborhelykeresés hozzátartozik a dolog romantikájához.

Népszerű

A magyar hobbievező nem panaszkodhat. A Duna, a Tisza, a Rába, a Bodrog, a Hernád és a Mosoni-Duna mind-mind ideális túraútvonalakat kínál, sőt, néhány éve a Dráván is kalandozhatunk, ám ehhez előzetesen ki kell kérni a Duna-Dráva Nemzeti Park engedélyét. Kenut bérelni minden nagyobb városban lehet, de nyáron nem árt jó előre foglalni, hiszen a kenuzás nagyon népszerű, igazi tömegsport manapság.

Vidám

Egy ismerősöm – aki tavaly nyáron éjjel, biciklizés közben elgázolt egy szerencsétlen őzet – a vízen is kitett magáért. A Dunán hajóztak, amikor egy zsilipen átkelve kitalálták, kiugranak a partra cseresznyét szedni. A csónakokat kikötötték a zsilip falához, és otthagyták őket. Körülbelül egy órát voltak távol. Amikor visszaértek, a következő látvány fogadta őket: a zsilip leengedve, a kenuk pedig szép sorban ott lógtak a mélység fölött. Tanulság: a zsilipeken gyorsan jussunk túl, kikötni pláne nem okos dolog.

Veszélyes

Gimnazistaként a Tisza mentén jártunk. Egyik este egy faluhoz közel ütöttünk tábort, és néhányan – fiúk, lányok – benéztünk a kocsmába. Az ott unatkozó fiúk közül egy páran már ott hangos megjegyzéseket tettek a lányokra, de akkor még semmi sem történt. Éjjel kettő körül azonban arra ébredtünk, hogy két részeg tombol a táborkör közepén, nőket keresve… Miután elmentek, reggelig páros őrséget tartottunk. Tanulság: ha tehetjük, lakott területtől viszonylag távol töltsük az éjszakát – jobb a biztonság…

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top