Életmód

Az úszás

Az úszás az egyik leghatékonyabb aerob mozgásforma, ami során nem keveredünk oxigén "adósságba". Ezáltal javul a tüdõ-szív-keringési szervrendszerek teljesítõképessége. Vízben könnyebb a hõleadás és kevesebb az izzadás.

A víz ellenállása miatt így intenzívebb munka végezhető, mint a szárazföldön. A felhajtóerő csökkenti a testre nehezedő súlyt, így kíméli az izületeket. Így tovább lehet edzeni a vízben, túlsúlyos és izületi problémákkal küzdő társaink számára is biztonsággal ajánlott, mivel minimális a sérülésveszély. Ráadásul gerincednek is hihetetlenül jót tesz a rendszeres úszás.

Az úszás fejleszti a kondicionális- és koordinációs képességeket. A legtöbb izomcsoportot egyszerre és alaposan mozgatja meg, erőt, állóképességet és rugalmasságot egyaránt biztosít. Fontos szerepe van a testtartás javításában, ezért nemcsak a rekreáció, hanem a rehabilitáció területén is hasznos a vízben való mozgás. Így a csont, izületi bántalmak, szív- és érrendszeri betegségek, gerincdeformitások és balesetek, műtétek utáni terápiára is alkalmas.

Hogy arról a kellemes fáradtságról ne is beszéljünk, amit az előre kitűzött táv megtétele után érez az ember…

Vagy az úszás közbeni szellemi felüdülésről. Mert ilyenkor semmi másra nem kell figyelni, csak arra, hogy végiggondold a napodat és számold a hosszokat. Vagy ha éppen olyan szerencséd van, hogy nem is uszodában úszol, hanem természetes vízben, figyeld a körülötted lévő világot.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top