Életmód

Cisztafajták

A ciszta a nõk körében népbetegséggé vált napjainkban. Nem olyan rég a szakemberek sem tudták, hogy mitõl alakul ki az alattomos baj. Ma már néhány okot felsorol az orvostudomány. Ezzel a gond azonban nem oldódik meg. A megelõzési módok még hiányoznak, a fajtákat azonban megismerheted, ha tovább olvasol.

Tüszőből kialakuló ciszták

Előfordul, hogy a ciklus szabályozásában valamilyen zavar lép fel, és a tüsző nem reped meg, hanem a normálisnál tovább nő, a petesejt nem szabadul ki és a sárgatest nem alakul ki. Ekkor érthető módon a menstruációs ciklus is felborul, esetleg az alhasban növekvő tömlő miatt feszülés-, puffadásérzés és tompa alhasi fájdalmak léphetnek fel. Egy idő után a méhnyálkahártya vérellátási zavarai miatt szabálytalan, ún. áttöréses vérzés is jelentkezhet.

Sárgatestből létrejövő ciszták

Ugyancsak előfordul, hogy a már kialakult sárgatest nem kezd el időben visszafejlődni, hanem tovább növekszik, üregében folyadék szaporodik fel, és hasonló tüneteket okoz, mint a tüszőből kialakult ciszta. Sárgatestből kialakult cisztát gyakran látunk a terhesség elején, amikor a sárgatest – megnövekedett funkciója miatt -, klinikailag is észlelhető tömlővé alakul át.

Gyógyszerek kiváltotta ciszták

Szintén gyakran találkozunk ilyen funkcionális cisztákkal a tüszőérést elősegítő gyógyszeres kezelést követően. Ilyenkor tablettával vagy injekcióval a petefészkeket tüsző (és petesejt) érlelésére stimuláljuk olyan pácienseknál, akiknél ez a funkció kárt szenvedett, vagy akiknél szervezeten kívüli megtermékenyítésre készülünk. Gyakori, hogy az ilyen kezelés hatására a petefészkek jelentősen megnagyobbodnak, esetleg számos tüsző érik meg egyszerre, és ezek egy része cisztává alakul át. Ez sajnos a kezelés kockázatának része.

Endometriózis okozta ciszták

Viszonylag gyakori még a petefészkekben kifejlődő endometriozis ciszta, melyről bővebben egy másik cikkben lesz szó.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top