Életmód

A szakemberek, akik sorsodról döntenek

Ha új munkahelyet keresel, sok ember elvárásainak kell megfelelned. Ha fejvadász cégeken keresztül próbálsz meg álláshoz jutni, legelõször õket kell meggyõznöd, hogy alkalmas vagy a munkára, s utána általában jön még a cég humánerõforrás osztálya.

– A cégektől mindig konkrét megbízások érkeznek hozzánk egy-egy pozícióra alkalmas jelölt felkutatására és kiválasztására. A munkaadóknak határozott elképzeléseik vannak arról, milyen embert szeretnének alkalmazni – mondja Székely Sándor a HILL International személyzeti tanácsadó cég vezető tanácsadója. – Mi a személyes interjúkon tudunk meggyőződni arról, kivel is állunk szemben. Ezen kívül pszichológiai tesztek vannak segítségünkre abban, hogy feltérképezzük a munkavállaló emberi tulajdonságait. Ha az általunk közvetített személy mégsem válik be a cégnél, mi garanciát vállalunk, tehát a cég számára ingyenesen keresünk új jelöltet a pozíció betöltésére.

Hogyan viselkedj?

Mindenképpen légy természetes az interjúkon is, és akkor is, amikor már megkaptad az állást! Azzal, hogy megjátszod magad, hosszútávon nem sokra mész, s igen sok kellemetlenség származhat belőle. Te nézhetsz új állás után, a cég pedig kereshet új munkaerőt. A legfontosabb, hogy magaddal legyél tisztában: a képességeiddel.

– Ha a hozzánk érkező dolgozni vágyó ember nyitott, jól kommunikál, mer kérdezni, gyorsan tanul, amellett, hogy megvan a megfelelő végzettsége, nyert ügye lehet – vallja a Westel 900 humánerőforrás osztályán dolgozó Dinók Olga.

Legyél tehát könnyed, megbízható, terhelhető és önállóan dolgozni tudó!

Ami nem túl nyerő

A rugalmatlan, nem kreatív embereket nem szeretik, velük nem lehet együtt dolgozni, nem felelnek meg az ideális munkavállaló imidzsének. Az sem túl jó, ha görcsösen ragaszkodsz saját elképzeléseidhez, engedj a többiek akaratának, ha a helyzet azt kívánja. Ha több diplomád van, mégis nehezen vesznek fel, annak valószínűleg az az oka, hogy nehéz a képzettségednek megfelelő munkát találni. A munkatársak körében feszültséget szül, ha valaki túlképzett, s te sem fogod magad hosszútávon jól érezni egy számodra alacsony szintű munkában.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top