Életmód

A karrier ára

Ha egy nõ a karrierje mellett teszi le a voksot, akkor életének több területén is viselnie kell döntésének következményeit. Elsõsorban természetesen a család és a partnerkapcsolatok terén.

Veszélyes döntés

Kutatók szerint a nők új szerepe a család intézményének veszélybe kerülését vonja maga után. Minél magasabbra jut valaki a ranglétrán, annál inkább kell folyamatosan megfelelnie a növekvő és nehezedő kihívásoknak. Ez egyre több munkát és egyre kevesebb pihenést eredményez. Ez a folyamat olyan spirált indít be, ahol nincs idő gyerekeinkre, partnerünkre, szórakozásra és végül a lelki kimerüléshez vezethet. A házasságok megromlása, a válások számának emelkedése, a sérült gyerekek számának növekedése is összefüggésbe hozható nők munkavállalásával.

Férfi szerepek

Egyre elterjedtebb az egygyermekes családmodell, míg a ’60-as években a fejlett országokban egy anya átlagosan 2,5-3 gyermeket szült. Egy felmérés szerint például minden ötödik, angol nő inkább nem vállal gyereket a karrierje érdekében. Egyre nagyobb gondot jelent a társadalom öregedése, a népszaporulat drasztikus csökkenése. Hajlamosak vagyunk elfelejteni, mégis egyértelmű tény, hogy egy férfi fizikai felépítése nagyobb teherbírást tesz lehetővé. Egy nő számára a férfiszerepek vállalása, a stressz és a hosszan tartó, fokozott igénybevétel a munkahelyen akár egészségkárosodáshoz is vezethet.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top