Életmód

Bérbeszélgetés

A felvételi interjúk egyik legkényesebb, de a jelentkezõ számára talán legfontosabb pontja a bérmegállapodás. Ne feledd: ez alkuhelyzet, mindkét félnek vannak érdekei.

Nem csak a készpénz számít

A fizetés kérdése rendszerint nem merül fel a felvételi első körében – gyakran még a másodikban sem. Mégsem árt tisztában lenni azzal, hogy mekkora az az összeg, ami alatt semmiképpen sem “adjuk el magunkat”. De mielőtt nagyon elmerülnél a számolásban, érdeklődj barátaid, ismerőseid körében arról, hogy hasonló munkakörben milyenek a kereseti lehetőségek. Néhány a lehetséges juttatások közül:

  • mobiltelefon
  • vállalati gépkocsi
  • nyugdíjterv
  • egészségügyi terv
  • tréningek, nyelvtanfolyamok
  • vállalati hitel
  • étkezési hozzájárulás
  • üdülés
  • fitness
  • rendkívüli szabadnapok
  • részvényjuttatás

    és még folytathatnák a sort. Tehát ne csak a bruttó bérrel számolj – a személyzeti tanácsadók tapasztalata szerint a döntésben egyre nagyobb szerep jut a béren kívüli juttatásoknak.

    Gondolkozz előre!

    Mivel a jövedelem mindig egy adott munkáért jár, fontos, hogy ezt a kérdést csak akkor tisztázzuk, amikor már ismerjük leendő feladatainkat, a munkaidőt, a munkakörünket és az azzal járó felelősségeket is.

    Ha a munkába állást követően derül ki, hogy lényegesen kevesebbet kértünk munkánkért, mint amit kaphattunk volna, vagy mint amennyit a többi dolgozó keres, bármennyire is örültünk korábban az állás elnyerésének, elégedetlenség alakul ki bennünk. Ez rányomja bélyegét munkánkra és hangulatunkra.

    Alkudni tudni kell

    Minél nagyobb céghez jelentkezel, annál kisebb tered van az alkudozásra, mivel a nagyobb cégeknek legtöbb esetben kialakult bérezési szisztémájuk van. Ez pontosan meghatározza a humánerőforrás vagy az adott terület vezetőjének mozgásterét. Kivételt jelentenek ez alól a vezetői pozíciók. Ezekben szinte kivétel nélkül egyéni munkaszerződésekkel és feltételekkel találkozhatunk.

    A felvételi interjú során az anyagiakról szóló részt érdemes a végére hagyni – még mielőtt erre sor kerülne, meg kell győznöd leendő munkaadódat arról, hogy valóban Te vagy a megfelelő ember az adott munkakörre. Következésképpen képzettséged többet is megér annál, mint amit eredetileg erre a munkakörre szántak.

    Egy fontos alapszabály

    A felvételi során várd meg, amíg a munkáltató hozza szóba a jövedelem kérdését! Ha azonban erre nem kerül sor az interjú végéig, bátran kérdezz rá! A munkáltatók szinte soha nem adnak ki információt arról, hogy milyenek a kereseti lehetőségek a cégnél, s hogy mi az ő elképzelésük. Leggyakrabban a pályázótól várják az összeg megjelölését. Igyekezz úgy irányítani a beszélgetést, hogy ne kelljen konkrét összeget megnevezned, hogy mégiscsak a másik fél tegye meg az ajánlatát!

    Egy jó módszer a megegyezéshez

    Ha a felkínált javadalmazás nem felel meg az elképzeléseidnek, juttasd ezt kifejezésre! Érzékeltesd tárgyalópartnereddel, hogy az ő ajánlatuk és vállalatuk a legszimpatikusabb, de kaptál olyan ajánlatot is, amely 15-20 százalékkal kedvezőbb anyagi feltételeket tartalmaz. Javasold, hogy a következő napokban átgondolod az ő cégük és a rivális ajánlatát. Így lehetőséget adsz arra, hogy leendő munkaadód presztízsveszteség nélkül módosítson ajánlatán.

    Megelőző béremelés

    A megállapodásnál vedd figyelembe, hogy az újonnan belépők mindig kimaradnak az első egy-két soron következő fizetésemelésből. Ezért lehetőleg kérj 10-20 százalékkal többet annál, ami az adott munkakörben szokásos a vállalatnál. Ne felejtsd el, hogy ez alkuhelyzet. Az általad megjelölt összeget a munkáltató igyekszik valamelyest lejjebb vinni; s természetesen nem a legmagasabb keretet ajánlja fel induláskor!

    A cikk elkészítéséhez a KarrierOnline és a Start Állások kézikönyve nyújtott segítséget.

  • Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

    Címlap

    top