Életmód

Az antioxidáns aszalt szilva

A legújabb amerikai vizsgálatok szerint az aszalt szilvában a legmagasabb azoknak az antioxidánsoknak a száma, amelyek lassíthatják az öregedést.

Szabad gyökök

Az oxidáció olyan sejtkárosodás, amelyet az ún. szabadgyökök okoznak. A szabad gyökök meglehetősen agresszív molekulák, amelyek a sejtek anyagcseréjének melléktermékeként keletkeznek a szervezetben.

Hétköznapi példa az oxidációra a fémek rozsdásodása, a gyümölcs megbarnulása, valamint az olaj megavasodása. A sejtekben bekövetkező oxidációs folyamatokról úgy gondolják, hogy szerepet játszanak az öregedési folyamatban, továbbá a rák-, szív- és a tüdőbetegségek kialakulásában, a szürke hályog kifejlődésében, valamint pigmentációs zavarhoz, és egyéb krónikus megbetegedésekhez vezethetnek.

Ellenanyagok

Az antioxidánsok olyan speciális vegyületek, amelyek semlegesítik az oxidációs folyamatok, vagy a szabad gyökök által okozott sejtkárosodást. Feltételezések szerint azáltal védik a szervezetet, hogy lekötik a szabad gyököket.

A jól ismert antioxidánsok E- és C-vitamint, valamint béta-karotint tartalmaznak. Több ezer azon vegyületeknek a száma, amelyek a gyümölcsökben és zöldségekben előfordulnak, és amelyekről azt tartják, hogy hatékony védelmet nyújtanak az oxidációval szemben.

Gyümölcsök, zöldségek

Sokféle étel tartalmaz antioxidánst, főként azonban a gyümölcsök. Az USA Mezőgazdasági Minisztériumának megbízásából végzett vizsgálatok során készült egy tanulmány, amelyben sorrendbe állították a gyümölcsöket aszerint, hogy mekkora az antioxidáns-tartalmuk.

A kutatók önkényes egységekben állapítottak meg a antioxidáns-értékeket. A gyümölcsöknél a következőket mérték: aszalt szilva 5770; mazsola 2830; áfonya 2400; szeder 2036; eper 1540; málna 1220; szilva 949; narancs 750; piros szőlő 739; meggy 670; kivi 602; grapefruit 483. A zöldségek értékei: kelkáposzta 1770; spenót 1260; kelbimbó 980; lucerna csíra 930; brokkoli 890; cékla 840; pritamin 710; hagyma 450; kukorica 400; padlizsán 390.

A legjobb ellenszer

A sort az aszalt szilva vezeti. Ez nem az első kutatás, amely azt állapította meg, hogy az aszalt szilvában magas az antioxidáns-vegyületek aránya. Ezen kívül az aszalt szilva zsír- és koleszterinmentes, kellemes ízű rost-, vitamin- és ásványianyagforrás, amiből a napi szükséglet kielégítésére elegendő öt szemet elfogyasztani.

Ezek a felismerések eggyel több okot szolgáltatnak nekünk arra, hogy változatosan, sok zöldséget és gyümölcsöt együnk.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top